Štátne hmotné rezervy majú zaobstarať pol milióna skríningových testov
23 | 09 | 2020 I SITA

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) má zaobstarať pol milióna skríningových testov na diagnostiku ochorenia COVID-19. Vyplýva to z návrhu na úpravu materiálovej skladby a zabezpečenia pohotovostných zásob, ktorý schválila v stredu vláda. Do zásob sa má doplniť aj 200-tisíc RT-PCR testov a 200-tisíc kusov izolačnej reagencie.


Materiálová skladba pohotovostných zásob SŠHR sa má doplniť na základe požiadavky ministerstva zdravotníctva, ktorá vychádza z odporúčania konzília epidemiológov. "Za účelom riešenia súčasnej mimoriadnej situácie sa javí ako mimoriadne účelné a vhodné obstaranie presných rýchlych skríningových antigénových testov, ktorých presnosť v porovnaní s RT-PCR je na úrovni 97 – 98 %, čo umožňuje efektívne testovanie na tzv. skríningovej úrovni," uvádza sa v materiáli.

Použitie týchto testov by malo umožniť rýchle a efektívne testovanie najmä v zdravotníckych zariadeniach, na hraniciach, ale aj pre potreby kritickej infraštruktúry štátu.

Ako uviedol po rokovaní vlády minister zdravotníctva Marek Krajčí, testy sa majú nakúpiť v zrýchlenom režime. Predseda SŠHR Ján Rudolf doplnil, že ak sú firmy pripravené zásobovať, testy by sa mohli distribuovať v priebehu týždňa až desiatich dní. Testy SŠHR nakúpi priamym rokovacím konaním, a to v súčinnosti s ministerstvom zdravotníctva a ostatnými inštitúciami, ktoré sú do tohto procesu zapojené.

Pellegrini pre pandémiu apeluje na vládu i verejnosť, pýta sa na opatrenia
Expremiér a podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (nezaradený) vyzval vládu a premiéra, aby začali riešiť situáciu s pandémiou nového koronavírusu tak, ako sa má a aby o opatreniach dopredu informovala občanov. Apeloval na verejnosť,... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | TASR