Šokujúci stav v popradskej nemocnici. Nakazení koronavírusom sú oddelení iba igelitom!
22 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

O tom, aký nebezpečný je COVID-19 počúvame s každej strany a potvrdzujú to aj počty nakazených a mŕtvych. O to desivejšie vyznievajú informácie od zamestnancov popradskej nemocnice, ktorý ich prezradili denníku Nový Čas.



Chýbajú lôžka aj personál

Podľa pracovníkov popradskej nemocnice nie sú dobre pripravení na druhú vlnu pandémie COVID-19. „Nie je kam umiestniť pozitívnych pacientov s COVID-19 a kým sa nevylúči ich pozitivita, majú byť umiestnení na JIS-ke a v izbe majú byť oddelení akýmsi igelitom.

Takto umiestnení pozitívni pacienti, ktorých nemali kam umiestniť, už nakazili negatívnych, s ktorými boli v izbe, lebo proste nie je pre týchto ľudí vyhradený nielen personál, ale ani lôžka,“ napísali Novému Času zamestnanci, ktorí chceli zostať v anonymite.
Ťažko chorí vedľa pozitívnych

Vedenie nemocnice ale tvrdí niečo iné: „Nemocnica nemá Regionálnym úradom verejného zdravotníctva nariadené vyčlenenie lôžok na infektologický profil, je však pripravená tak urobiť v prípade, že také nariadenie dostane. Celkovo vie vyčleniť 56 lôžok a disponuje 10 ventilátormi.“

Babiš mal mimoriadny prejav k národu, uvoľnenie opatrení bola chyba
Český premiér Andrej Babiš sa kvôli zhoršujúcej epidemiologickej situácii v krajine mimoriadne prihovoril národu cez obrazovky. Jeho prejav v pondelok večer odvysielali televízne stanice a streamoval ho aj cez sociálne siete. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Napriek súčasným vnútorným problémom sa podľa personálu situácia nevyvíja najlepšie ani z pohľadu službukonajúcich lekárov. „Ťažko chorí polymorbidní pacienti ležia vedľa pozitívnych na COVID-19. Personál je buď v karanténe, alebo sa s príznakmi lieči doma. S horúčkami ležia 3 lekári a 4 sestry. Nemá kto slúžiť. Na oddelení pracujú absolventi 2 mesiace po škole,“ píše sa v správe zamestnancov.
V karanténe sú aj praktikanti

V karanténe navyše skončili aj praktikantky zo Strednej zdravotníckej školy v Poprade, ktoré pomáhali v boji s pandémiou. „Môžem potvrdiť, že sedem žiačok a jeden pedagóg sú doma. S pacientkou neprišli do priameho kontaktu a celý čas mali rúška. Dúfam, že sa nenakazili,“ povedal Novému Času riaditeľ školy Milan Bednár.

Hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda ale situáciu nevidí až tak zle. „Zmenou pandemického plánu nemocnice chceme presunúť starostlivosť o COVID-19 pacientov do samostatného pavilónu. V očakávaní zhoršenia situácie sa ako prvá obmedzuje plánovaná ortopedická operatíva,“ skonštatovala Galajda.

Riaditelia ministra Krajčiho rozvášnili personál nemocníc. Po Poprade sa búria aj v Košiciach
Zdá sa, že to neboli najvhodnejší adepti. Keď minister zdravotníctva Marek Krajči pred zhruba štvrť rokom vymenil riaditeľov v takmer všetkých našich štátnych nemocniciach určite nečakal, že na jeseň bude musieť riešiť vážne vzbury personálu proti... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.