V kauze kontroverzných šekov M. Kotlebu dokazovanie na ŠTS ukončili
21 | 09 | 2020 I TASR

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásila dokazovanie v súdnej kauze s obžalovaným predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze kontroverzných šekov za ukončené. Po hodinovej prestávke sa pristúpi k prednesu záverečných rečí.


Obžalovaný predseda ĽSNS zdržiaval hlavné pojednávanie na ŠTS opakajúcimi sa prejavmi. Uviedla to predtým samosudkyňa ŠTS po výpovedi Kotlebu v kauze šekov. Následne prijala opatrenie na kladenie otázok prokurátorom Úradu špeciánej prokuratúry (ÚŠP).

Kotleba mu však odmietol odpovedať na otázky. "Výsluch svojho klienta pokladám za nezákonný a preto nebudem mu klásť otázky," povedal obhajca Tomáš Rosina. Z rovnakého dôvodu mu odmietol klásť otázky aj obhajca Ondrej Mularčík. Sudkyňa následne skonštatovala, že Kotleba odmietol odpovedať na otázky nielen prokurátorovi, ale aj súdu.

„Čím viac na mňa budete útočiť, tým viac ma utvrdzujete v tom, že to robím dobre“, obhajuje sa Kollár
„V sieti NAKA uviazli veľké ryby – tu už nejde o úplatky klobáskami“ - v tom vidí predseda parlamentu útočnosť predstaviteľov opozície a časti médií na neho, na jeho straníckych kolegov, na kolegov z koalície a na predsedu... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Kotleba sa na proces v pondelok ráno dostavil v sprievode svojich obhajcov Mularčíka a Rosinu. Naposledy naplánovaný proces na 8. septembra bol zrušený. Obžalovaný totiž požiadal o ospravedlnenie neúčasti, pretože sa nachádzal v karanténe pre nový koronavírus po návrate z Čiernej Hory.

Predtým pojednávania brzdil fakt, že sa súdny spis v kauze šekov nachádzal na pôde Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý rozhodoval o námietke zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej. NS SR námietku napokon zamietol a pojednávanie tak naďalej môže viesť Sabová. V prípade sa konalo koncom marca a na začiatku júna.

Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.