Sudca rozhoduje, či Moniku J. a ďalších obvinených sudcov ponechá vo väzbe
21 | 09 | 2020 I TASR

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, rozhoduje v pondelok o návrhu na predĺženie lehoty trvania väzby v prípade bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky J., obvinenej z trestných činov podplácania a prijímania úplatku v kauze Búrka.


Ako po jej výsluchu konštatoval advokát Peter Erdős, návrh dozorujúcej prokurátorky považuje za nedôvodný. "Je čisto všeobecným konštatovaním, že v tejto veci sa vyšetruje. Od zadržania mojej klientky ubehlo 131 pracovných dní a 101 pracovných dní sa v tejto trestnej veci nevykonal žiadny vyšetrovací úkon, čo považujem za výrazné prieťahy v trestnom konaní, ktoré nemôžu byť na ujmu a obmedzenie osobnej slobody mojej klientky," reagoval pre médiá Erdős.

Pripomenul, že Monike J. končí základná lehota sedemmesačnej väzby a podľa neho prokurátorka údajne nevykonáva dostatočný dozor, aby sa táto vec vyšetrila v základnej lehote. V súvislosti s pokračujúcou hladovkou svojej klientky Erdős dodal, že je to posledná forma jej protestu v situácii, v ktorej sa nachádza.

Pred sudcom vypovedala už aj Denisa C., sudkyňa obvinená z prijímania úplatku, ktorá sa mala v kauze Búrka tiež angažovať. Jej právna zástupkyňa neodpovedala na otázky médií. V týchto chvíľach vypovedá aj ďalší zadržaný sudca v kauze Búrka Richard M., ktorý sa tiež snaží dostať z väzby na slobodu. Na ŠTS ho prišla podporiť manželka aj kňaz.

Rozhodnutie o tom, či obvinení sudcovia zostávajú vo väzbe, zverejní sudca popoludní.

Gröhling tvrdí, že vysoké školy a univerzity sú na začiatok roka pripravené
Vysoké školy a univerzity sú na začiatok nového akademického roka 2020/2021 pripravené, uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Zároveň si nemyslí, že dôjde k celoplošnému zatváraniu... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | SITA