Poplach v Číne: V továrni na vakcíny prepukla ďalšia nákaza. Tisícky ľudí je infikovaných!
21 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V čínskej továrni na vakcíny, kde zoonóza vypukla, malo doteraz 3 000 ľudí pozitívny test na infekčnú chorobu brucelózu. Dôvod hromadnej infekcie bol pravdepodobne únik spôsobený expirovaným dezinfekčným prostriedkom, píše na svojom webe portál topky.sk.


Po koronavíruse a bubonickom more, zasiahla Čínu ďalšia nákaza. Tisíce ľudí vraj už ochoreli na infekčnú chorobu brucelózu. K prepuknutiu hromadnej zoonózy (zoonózy sú infekcie alebo ochorenia, k prenosu ktorých môže dôjsť priamo či nepriamo medzi zvieratami a ľuďmi, napríklad konzumáciou kontaminovaných potravín alebo kontaktom s nakazenými zvieratami – pozn. autora) došlo údajne v továrni v Lanzhou.
Únik v továrni na vakcíny

Pozitívny test na infekciu brucelózy malo v Číne zatiaľ 3245 ľudí, oznámila to Národná komisia pre zdravie v Lanzhou - hlavnom meste severozápadnej čínskej provincie Kanzu. Podľa nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) pri brucelóze ide o istú zoonózu, ktorá sa kvôli infekcii baktériami stala brucelózou.

Smrtiaci vírus. Kampaň so strachom
Prezident Donald Trump v rozhovore s americkým novinárom Bobom Woodwardom pripúšťa, že bagatelizoval nebezpečenstvo nového koronavírusu. Trumpov vyzývateľ Joe Biden to označil za takmer kriminálne správanie, píše Frankfurter Allgemeine... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Medzi hlavné príznaky choroby patrí horúčka, strata chuti do jedla, potenie, bolesti hlavy, únava, bolesti chrbta a kĺbov. Dôvodom hromadnej infekcie bol podľa úradov únik v továrni na vakcíny, z ktorej unikli kontaminované plyny, píšu ďalej topky.sk. Hovorí sa, že na infekčnú chorobu už bolo testovaných asi 22 000 ľudí. Podľa prvotného výskumu sa predpokladá, že za únikom môže byť „použitie dezinfekčného prostriedku s vypršanou platnosťou od konca júla do polovice augusta minulého roka“.
Ako to bolo s koronavírusom?

Vypuknutie brucelózy malo pre továreň na vakcíny ďalekosiahle následky. Tvrdí sa, že továrenská licencia na výrobu vakcíny proti brucelóze bola zrušená. S opätovným prepuknutím infekčnej choroby je pravdepodobné, že Čína bude na celom svete aj naďalej kritizovaná. Len pred pár dňami čínska virologička Dr. Li Meng-Yan verejne tvrdila, že koronavírus bol vyrobený v laboratóriu a zámerne uvoľnený. Či jej teória o Covid-19 skutočne zodpovedá pravde, alebo je v tom niečo iné, zostáva nateraz nejasné.

COVID-19 bol vyrobený v laboratóriu, tvrdí čínska odborníčka (Frances Martelová)
Komentár Frances Martelovej (Breitbart) Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Podľa správy provinčného centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Ganzu, ktorú zverejnili koncom decembra, boli predtým infikovaní pracovníci Veterinárneho výskumného ústavu v Lanzhou. Ten sa nachádza v blízkosti továrne, kde došlo k úniku. V reakcii na prepuknutie choroby ponúklo najmenej jedenásť štátnych nemocníc „bezplatné vyšetrenia a ošetrenie“, informoval Sky News.
Čo je brucelóza

Je vysoko nákazlivá zoonóza, ochorenie, ktoré sa môže prenášať zo zvierat na človeka. Klinický priebeh je akútny a chronický. Dochádza pri nej k poškodeniu rôznych parenchymatóznych orgánov (pečeň, slezina, pohlavné žľazy, srdce, pľúca, zriedkavo meningitis, encefalitis, neuritis, myelitis). U tehotných žien hrozia potraty.

Väčšina ľudí sa nakazí, keď pije nepasterizované mlieko alebo konzumuje syr so surového mlieka. Pasterizácia je proces, ktorý zabíja škodlivé baktérie zahrievaním mlieka na konkrétnu teplotu po stanovenú dobu. Ak sa tak nestane, baktérie zostanú v potravine. Terapia: liekom prvej voľby je tetracyklín (5 - 7 týždňov), prípadne v kombinácii s gentamicínom jednorázovo počas 3 týždňov.

WHO schválila protokol o testovaní bylinných liekov na koronavírus
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila v sobotu protokol o testovaní afrických bylinných liekov ako potenciálnej liečby koronavírusu a iných epidémií, informuje agentúra AFP. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR