Úžasné! Košickí bioinžinieri vyvinuli prístroj, ktorý odstraňuje vírusy korony
20 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Prevratný patent, voči ktorému nemajú vírusy korony šancu! Bioinžinieri zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity Košice vynašli elektrický reaktor, ktorý dokáže spoľahlivo zničiť všetky vírusy, baktérie či plesne, informuje o tom webový portál čas.sk.


Podľa autorov patentovaný prístroj Beewair vytvorí v miestnosti sterilne čistý vzduch, a tak zaručí bezpečné prostredie. Prototyp tohto likvidátora vírusov je už na svete a strojári ho začnú vyrábať už v októbri. Košickí biomedicínski inžinieri tak v spolupráci s francúzskymi kolegami vynašli prístroj, ktorý nemá na svete obdobu.
Výroba už budúci mesiac

„Naše patentované zariadenie Beewair nezachytáva vírusy, baktérie či plesne ako filtračné zariadenia, ale úplne ich likviduje. Jeho základom je elektrický reaktor. Reaktor generuje voľné radikály, ktoré rozkladajú vírusy a baktérie. Cez výstup vypúšťa úplne sterilný vzduch. Prevádzka je nehlučná a vydrží roky,“ vysvetlil pre bulvárny denník dekan Strojníckej fakulty TUKE Jozef Živčák, podľa ktorého prístroj dokáže signalizovať množstvo vírusov a baktérií.

Vzbura v popradskej nemocnici! Na odchode preč z nej je až pätnásť lekárov
Situácia v popradskej nemocnici by sa dala prirovnať k hrncu s vriacou vodou. Minister zdravotníctva do nej dosadil nového riaditeľa iba v polovici júna a už to v nej poriadne vrie. Voči nemu sa totiž postavila väčšina zamestnancov, ktorí dokonca... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Pri vysokej kontaminácii svieti na červeno, pri strednej na zeleno, modrá farba oznamuje bezpečné prostredie. „Pripravujeme rôzne výkonnostné verzie podľa množstva pretekajúceho vzduchu cez zariadenie 60 m3/h až po 1 000 m3/h. Výrobu v našom Prototypovom a inovačnom centre spustíme budúci mesiac,“ prezradil Živčák.
Prioritou sú ľudia v prvej línii

Zariadenie bude stáť od 1800 do 4200 eur, bioinžinieri však v prvom rade chcú zásobiť ľudí v prvej línii. „Budeme ho dodávať do nemocníc a zdravotníckych zariadení, potom do prostredí, kde je vysoká koncentrácia ľudí, teda do škôl a úradov. Takéto zariadenia by mali byť aj v obchodoch či v hromadnej doprave,“ skonštatoval Živčák, ktorý s kolegami už pracuje na ďalšom vývojovom rade, vhodnom do domovov sociálnych služieb.

„Zariadenie doplníme o diagnostiku na meranie kvality ovzdušia, ktoré by určilo výskyt organických prvkov. Chceme dosiahnuť čisté priestory aj pre najstaršiu populáciu v domovoch, kde sa vyskytujú rôzne typy ochorení,“ hovorí Živčák a dodáva: „Súčasná situácia je pre nás nepredstaviteľná, potrebujeme preto zničiť všetky vírusy!“ Košickí strojári pomáhajú v boji proti pandémii koronavírusu aj výrobou respirátorov, ochranných štítov či klipov na rúška. Zostrojili dokonca i vlastný pľúcny ventilátor, doplnil na záver portál čas.sk.

ŠKANDÁL: Tu už nikto nič negarantuje! Znojemské uhorky sú až z Turecka
Vaša obľúbená lahôdka, priam kulinársky zážitok s dlhoročnou tradíciou, má tento rok chuť blata a tradiční zákazníci krútia hlavami. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Ivan Brožík