Mainstream šíril hoaxy. Informácie o Matovičovej manželke neboli pravdou
20 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Už niekoľko dní ťahajú slovenské médiá tému "milióny Matovičovej manželky" v súvislosti so spoločnosťou Arca. Celá správa sa však ukázala nepravdivá, bez overených faktov a s podsunutým zmyslom o zákulisnej manipulácii s výberom vkladov. Mainstream naletel a mienkotvorné médiá dosť priehľadne šírili hoax.


Na začiatku bolo Plus 7 dní. Médium zverejnilo informáciu, že premiérova manželka Pavlína Matovičová údajne investovala 10 miliónov eur do finančnej skupiny Arca Capital, ktorá sa ocitla v problémoch. Podľa Plus 7 dní vkladatelia prišli o svoje vklady, ale Matovičovú manželku mali zvýhodniť a peniaze jej vyplatiť prednostne. Toto sa obvykle považuje za trestný čin uprednostňovania veriteľa v neprospech iných.

Hoax okamžite prebrali ďalšie médiá, najmä tie, ktorých majitelia majú iné názory ako pán predseda vlády.  Denník N sa preto za túto správu, o ktorej jeho redaktori až neskoro pochopili, že je hoaxom, už ospravedlnili. A Matovič z toho zas robí  viac-menej všeľudoivú zábavu. "Od štvrtka som vedel aká je pravda, ale rozhodol som sa dať čas ľuďom, ktorí ma nenávidia, aby si zgustli." Píše na svojom najnovšom statuse na sociálnej sieti.

Belousovová je presvedčená, že Matovičova manželka Pavlínka je premiérov biely kôň
Je Matovičova manželka Pavlínka jeho biely kôň na zakrývanie finančného pozadia premiéra?, pýta sa Belousovová na svojom Facebooku. Je totiž presvedčená, že Matovič použil svoju manželku ako bieleho koňa a že zrejme zopakoval podvod v štýl BMG... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Petra Demková


.facebook.com/igor.matovic.7


Premiér v ňom okrem iného tvrdí - "Penta (Plus 7 dní), Fico a Pellegrini tvrdili, že: Pavlínka kúpila zmenky v Arca Capital v hodnote 10 miliónov eur a pred krachom jej ich protekčne vyplatili - a tým mala okradnúť ostatných veriteľov."

Aká je pravda?

"Pavlínka nikdy nemala zmenky od Arca Capital. To znamená, že nemohla mať ani vyplatené niečo, čo nikdy nemala. T.j klamali vo všetkom. V skutočnosti Pavlínka kúpila tri zmenky po 200 tisíc eur v inej firme, a to Arca Investment, nič jej z nich nebolo dodnes vyplatené ... firma ide do konkurzu, t.j. nijako nebola zvýhodnená a čaká na výsledok úplne rovnako ako každý iný veriteľ."


Premiér konštatuje, že informácia na úrovni hoaxu, ktorá sa stala hitom sociálnych sietí vznikla preto, "aby si zanadávali, poohovárali a pošírili bludy kade-tade. A stalo sa." Zároveň  veľkoryso vysvetľuje - "tí sú mi však úplne ukradnutí. Išlo mi o tých z vás, ktorí ste si aj napriek podsúvaným informáciám, hovorili, že to nemôže byť pravda a verili ste mi. Bola to teda taká skúška ohňom. Skúška dôvery. Prepáčte."


Predseda vlády píše, že niečo také neurobil prvý raz. "Keď idem do boja, chcem vždy presne vedieť, kto so mnou stojí v šíku a kto využije prvú chvíľu, aby mi podrazil nohy. Dnes to viem a ďakujem za dôveru. Ide sa do boja."


Nuž a do akého boja, možno sa iba domnievať. Ale indícií je viac ako dosť.




Škandál premiéra Matoviča! Trápne mlčanie o miliónoch eur a vyhováranie sa na manželku Pavlínu
Igor Matovič ešte ako opozičný politik rád poukazoval na prešľapy jeho súperov v politike. V auguste 2015 dokonca vyzval vtedajšieho premiéra Róberta Fica aby sa vyjadril k tvrdeniam anonymného zdroja, že spolu s manželkou majú v Belize Bank... Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.