60 000 dobrovoľníkov z Moskvy sa prihlásilo na testovanie vakcíny Sputnik V
20 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Desaťtisíce ľudí sa dobrovoľne prihlásili na zaočkovanie ruskou vakcínou proti Covid-19, prezradil moskovský starosta. V rámci úspešných postregistračných procesov už bolo imunizovaných niekoľko stoviek osôb, informuje portál RT.


V ruskom hlavnom meste prebiehajú rozsiahle záverečné testovania vakcíny Sputnik V, ktorá je prvou oficiálne registrovanou vakcínou proti koronavírusom na svete, uviedol v nedeľu pre televíziu Rossija-1 starosta Sergej Sobyanin.

„Viac ako 60 000 ľudí sa dobrovoľne prihlásilo a niekoľko tisíc ľudí už podstúpilo príslušné lekárske kontroly pred účasťou na pokusoch," uviedol Sobyanin. Viac ako 700 z nich už dostalo vakcínu Sputnik V a „všetci sa cítia dobre,“ dodal.

V Moskve bolo celkovo 276 000 prípadov Covid-19, čo predstavuje zhruba štvrtinu z 1,1 milióna ruských infekcií.

WHO schválila protokol o testovaní bylinných liekov na koronavírus
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila v sobotu protokol o testovaní afrických bylinných liekov ako potenciálnej liečby koronavírusu a iných epidémií, informuje agentúra AFP. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško už predtým informoval, že dobrovoľníci zatiaľ nepreukázali žiadne neočakávané nepriaznivé účinky. „Približne 14 percent malo počas 24 hodín menšie ťažkosti so slabosťou, bolesťami svalov a občasným zvýšením telesnej teploty,“ uviedol minulý týždeň pre médiá.

Príznaky sú „popísané v predpise a sú predvídateľné,“ uviedol minister s vysvetlením, že do druhého dňa „zmiznú“.

Vakcína bola vyvinutá ruským výskumným strediskom pre epidemiológiu a mikrobiológiu Gamaleya začiatkom tohto roka. Prezident Vladimir Putin oznámil 11. augusta, že bola oficiálne zaregistrovaná. Zdravotnícki úradníci signalizovali, že Sputnik V bude k dispozícii pre kampaň hromadného očkovania začiatkom roku 2021.

S koronavírusom sa musíme naučiť žiť aspoň do jari, hovorí epidemiológ
Epidemiológ Rastislav Maďar bol počas prvej vlny koronavírusu v Čechách jednou z hlavných tvárí boja proti pandémii. V auguste sa kvôli návrhu na sprísnenie opatrení stal terčom kritiky, dnes mu však dávajú za pravdu. V rozhovore pre portál... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Natália Sollárová