Premiér vyzval ľudí na maximálnu zodpovednosť a spolupatričnosť
19 | 09 | 2020 I TASR

Premiér Igor Matovič (OĽANO) vyzýva ľudí na maximálnu zodpovednosť a spolupatričnosť s najzraniteľnejšími, podobne ako tomu bolo počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu. Uviedol to na sociálnej sieti v súvislosti s rekordným denným prírastkom nakazených ľudí na ochorenie COVID-19.


"V prvej vlne sme to spoločne zvládli na európsku jedničku a o takýchto číslach sa nám tak ani len nesnívalo. Vyhrali sme to preto, lebo sme si navzájom dôverovali a zodpovedné dodržiavanie pravidiel, hygiena a poctivé nosenie rúšok boli našimi kľúčovými zbraňami," uviedol premiér.

Poukázal aj na tých, ktorí pravidlá nedodržiavali, ale tých bolo podľa neho menej ako tých zodpovedných. "Dnes však situácia začína byť kritická. Tých druhých aj medzi inak rozumnými ľuďmi výrazne pribúda... a preto logicky pribúda aj nakazených," poznamenal predseda vlády.

Exodus Mičovského poradcov pokračuje. Čo je za tým?
Ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského opúšťajú ďalší jeho poradcovia. Z jeho poradného zboru odišli ďalší štyria ľudia. Informáciu o tom priniesol portál aktuality.sk Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Poukázal tiež na to, že regionálni hygienici ešte stíhajú dohľadávať kontakty, avšak situácia sa môže zmeniť. Matovič tvrdí, že ak sa ľudia rozhodnú pre maximálnu opatrnosť a zodpovednosť, "budeme si žiť relatívne slobodne" napriek pandémii.

"Ak v nás zvíťazí nezodpovednosť, sami sa o slobodu pripravíme... a ja potom už nebudem ten, kto bude hájiť viac slobody pre kultúru, šport či svadby proti vôli pandemickej komisie," uzavrel premiér. Na Slovensku v piatok (18.9.) pribudlo 290 nakazených novým koronavírusom; ich celkový počet tak stúpol na 6546.

Laboratóriá otestovali 5750 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 129 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie, počet úmrtí je 39. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.