Dvaja ruskí vojaci boli zatknutí po tom, ako si umyli topánky svätenou vodou
19 | 09 | 2020 I Marek Molnár

V západoruskom meste Kaliningrad bolo začaté trestné konanie po tom, čo boli dvaja príslušníci baltskej flotily natočení, ako si umývajú topánky svätenou vodou, informuje portál RT.


Podľa vojenského vyšetrovania sú obaja podozriví rodáci z kaukazskej republiky Dagestan na južnej hranici Ruska. Jeden z obvinených je branný vojak a druhý je zamestnancom na dohodu, informovala agentúra Interfax.

Boli zatknutí pre obvinenie z urážky veriacich v mestskej katedrále Krista Spasiteľa.

Vo videu je počuť jedného z mužov, ktorý hovoril „toto je pre nich svätá voda“. Dagestan je zväčša moslimskou oblasťou v Rusku, zatiaľ čo Kaliningrad je hlavne kresťanskou.

Sexuálny predátor? Trump čelí ďalšiemu obvineniu zo sexuálneho obťažovania
Súčasného prezidenta USA obviňuje bývalá modelka Amy Dorrisová z toho, že ju sexuálne obťažoval na tenisovom turnaji US Open, píše o tom český bulvárny denník Blesk na svojej webovej stránke odvolávajúc sa na britský denník The... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Po nahrávke sa jeden z účastníkov za incident ospravedlnil a tvrdil, že nevedeli, že ide o „takú vážnu vodu“. Po ospravedlnení kaliningradská diecéza naznačila, že si nepraje, aby boli vinníci uväznení, s vysvetlením, že už boli dostatočne potrestaní silnou reakciou verejnosti na ich video.

Kontroverzný ruský zákon proti „urážaniu náboženských pocitov ľudí“ bol prijatý v roku 2013 po tom, čo v hlavnej moskovskej katedrále hrala feministická protestná punkrocková skupina Pussy Riot. V roku 2016 sa zákon dostal na medzinárodné titulky po zatknutí blogera Ruslana Sokolovského za hranie vtedy populárnej hry Pokemon GO v kostole v Jekaterinburgu.

Minulý mesiac vyšetrovací výbor v krajine začal trestné stíhanie proti 18-ročnému mladíkovi po tom, čo zapálil cigaretu s kostolnou sviečkou a natočil ju na TikTok.

Poľsko obvinilo ruských dispečerov letovej prevádzky z 10 rokov starej havárie, pri ktorej zomrel prezident Kaczynský
Poľskí prokurátori žiadajú o zatknutie troch ruských riadiacich dispečerov letovej prevádzky z vojenského letiska Smolensk. Obvinení sú z toho, že úmyselne spôsobili nehodu, pri ktorej zahynul v roku 2010 exprezident Lech Kaczyňski, informuje... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár