Dozrel čas, nechceme britskú kráľovnú!
19 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Je najvyšší čas, aby sme hodili našu koloniálnu minulosť za hlavu.  Ostrovný Barbados sa chce zbaviť britskej kráľovnej.


Karibská krajina s necelými 300 tisíckami obyvateľov ležiaca vo východnej časti Malých Antíl je doteraz konštitučnou monarchiou. Hlavou štátu je britská kráľovná Alžbeta II. Ostrovný štát sa však do novembra 2021 chce premeniť na republiku. Informuje portál lidovky.cz.


"Prezidentom, popredným reprezentantom štátu, by sa mal stať niekto z nás, teda pôvodom z Barbadosu." Týmito slovami prezentovala svoju víziu premiérka tohto ostrovného štátu Mia Mottleyová. "Dozrel čas, aby sme hodili našu koloniálnu minulosť kompletne za hlavu. Urobíme teda ďalší logický krok smerom k plnej suverenite a staneme sa republikou pri príležitosti výročia 55 rokov od nadobudnutia nezávislosti na Británii, "píše sa vo vyhlásení barbadoskej vlády, ktoré napísala práve Mottleyová.

Parafrázovala v ňom slová prvého premiéra krajiny a významného karibského štátnika Errola Barrowa, ktorý kedysi ako prvý varoval pred prílišným lipnutím na koloniálnom dedičstve. Vládne vyhlásenie prečítala generálna guvernérka štátu Sandra Masonovia, formálne zastupujúca práve kráľovnú, a to v rámci trónnej reči - ceremónie, ktorá stojí na začiatku každej novej parlamentnej sezóny. "Nech je toto rozhodnutie konečným dôkazom toho, kto sme a čo sme schopní dosiahnuť," oznámila okolitému svetu Masonovia.

Kráľovná Alžbeta II. (94) sa odmietla vrátiť do paláca! Fanúšikovia majú strach
To, že kráľovná Alžbeta II. (94) na leto opúšťa Londýn a odchádza na dovolenku do Škótska, nie je nič nové. Avšak tento rok sa to poriadne skomplikovalo a panovníčka sa vraj už nevráti! Jej verní poddaní tak o ňu majú veľký strach, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


Barbados získal nezávislosť na Spojenom kráľovstve v roku 1966. Podobne ako v ďalších krajinách Britského spoločenstva národov (Commonwealth) zostala aj tu britská kráľovná Alžbeta II. formálne hlavou štátu. Jej úrad v Buckinghamskom paláci v reakcii na informáciu oznámil, že ide o výsostnú záležitosť obyvateľov Barbadosu, ktorú si musia rozhodnúť oni sami. Nemenovaný zdroj priamo zo sídla britskej kráľovnej oznámil BBC, že vzniknutou situáciou nie je prekvapivá, a že sa s touto možnosťou "vždy tak nejako počítalo".

Barbados rieši svoje postavenie už niekoľko rokov. V roku v 1979 vznikla komisia s úlohou preskúmať ústavu a zistiť uskutočniteľnosť prechodu štátneho zriadenia na systém parlamentnej republiky. Ak by sa stal Barbados republikou, pridal by sa k Trinidadu a Tobagu, Guyane a Dominike - krajinám v oblasti Karibiku, ktoré sa počas 70. rokov 20. storočia úplne oslobodili od vplyvu britskej koruny a stali sa republikami. Príklad Barbadose sledujú aj inde v regióne. Premiér Jamajky Andrew Holness, ktorý v nedávnych voľbách obhájil svoju vládnu pozíciu, už tiež vytýčil pre svoju krajinu rovnaký cieľ -  odtrhnúť sa definitívne od britskej koruny.

Kráľovná Alžbeta II. dorazila na schôdzu parlamentu! Čo bolo prioritou rokovania?
Britská kráľovná Alžbeta II. (93) vo štvrtok začala nové zasadacie obdobie parlamentu prednesom legislatívneho programu vlády. A spolu s ňou dorazil aj princ Charles. Na úvod potvrdila, že jedným z hlavných zákonov, ktoré chce nový kabinet premiéra... Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová