Nepokoje po smrti Georga Floyda stoja poisťovacie spoločnosti až 2 miliardy dolárov
18 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Ničenie majetku počas demonštrácii, ktoré nasledovali po zabití Georgea Floyda políciou v Minneapolise, bolo najhoršou udalosťou v histórii poisťovníctva, škody boli vyčíslené až do výšky až 2 miliárd dolárov, informuje portál RT.


Vlna podpaľačstva, vandalizmu a ďalších majetkových trestných činov, ktorá sa prehnala celým národom po vražde Floyda, spôsobila škody vo výške 1 až 2 miliárd dolárov. Tieto údaje boli merané podľa poistných nárokov vyplatených priemyslom, uvádza sa v správe zverejnenej v stredu, ktorú odhalil inštitút poisťovacích informácií.

Zatiaľ čo toto číslo predstavuje iba škodu spôsobenú medzi 26. májom a 8. júnom - čo znamená, že skutočná hodnota zohľadňujúca ničenie v mestách ako Portland a Kenosha je pravdepodobne oveľa vyššia - podľa údajov poisťovacieho priemyslu stále predstavuje historicky najhoršiu škodu spôsobenú nepokojmi. Predtým držali rekord prírodné katastrofy ako hurikány a povodne, ktoré viedli k škodám vo výške viac ako 1 miliardy dolárov.

Samotný rozsah ničenia, ktorý bol až v 140 amerických mestách a trval niekoľko týždňov, predbehol tohtoročné nepokoje vysoko nad rekordom škôd vo výške 775 miliónov dolárov, ktoré boli predtým zaznamenané v Los Angeles v roku 1992, po oslobodení policajtov, ktorí zbili a natrvalo zmrzačili Rodney Kinga.

Obchodná vojna medzi USA a Čínou prerástla do Trumpových útokov na WTO
WTO v utorok uviedla, že USA porušili globálne obchodné pravidlá uvalením poplatkov viac ako 200 miliárd dolárov za čínsky tovar v úvodnej salve obchodnej vojny prezidenta Donalda Trumpa s Pekingom pred dvoma rokmi . Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Obe obete boli čierne a mali záznamy v trestnom registri, ale tým sa paralely zväčša končia. V prípade Kinga boli štyria policajní dôstojníci, ktorí ho zbili, oslobodení z útoku a nadmernej sily, zatiaľ čo ďalších 17 policajtov údajne stálo vedľa a sledovali ich - pričom tí neboli obžalovaní. V prípade Floyda boli obvinení všetci štyria prítomní dôstojníci - a výtržníci nečakali na rozsudok, aby rozpútali vo svojich mestách nepokoje.

Aj keď v niektorých mestách nepokoje pokračujú, ich veľká časť utíchla - nateraz. Poisťovne sa pripravujú na vzplanutie po novembrových voľbách, uviedol v stredu pre Axios šéf PCS Tom Johansmeyer. „Mohli by existovať nepokoje, ktoré by viedli k významným stratám, ktoré by dosiahli naše hraničné hodnoty pre hlásenie katastrofy,“ uviedol.

Niekoľko amerických spravodajských agentúr, vojenských dodávateľov a dokonca aj technologické spoločnosti tiež uskutočnili predvolebné simulácie, v ktorých by sporné výsledky viedli k rozsiahlym občianskym nepokojom.

SAE dúfa, že normalizačná dohoda rozptýli izraelské pochybnosti o predaji amerických lietadiel F-35
Spojené arabské emiráty uviedli, že požiadavka na nákup amerických bojových lietadiel F-35 bola na stole ešte predtým, ako sa dohodli na normalizácii vzťahov s Izraelom, a to aj napriek hlasnému nesúhlasu Benjamina Netanjahua s akýmkoľvek takýmto... Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Marek Molnár