Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok viac ako 90 mil. eur
17 | 09 | 2020 I SITA

Štát aktuálne dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu viac ako 90 mil. eur.


Ako na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedla výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+ MED) Katarína Danková, kolaps hrozí nielen štátnym nemocniciam, ale aj ostatným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a dodávateľom zdravotníckych pomôcok. Ak sa podľa SK+ MED finančná situácia v zdravotníctve nebude urgentne riešiť, doplatia na to najmä pacienti.

Asociácia upozornila, že slovenské zdravotníctvo potrebuje silnú finančnú injekciu v podobe dofinancovania. "Pandémia koronavírusu ešte viac prehĺbila dieru v rozpočte zdravotníckej kapitoly, ktorá dnes potrebuje na svoje dofinancovanie viac ako 500 mil. eur," konštatovala Danková. Zástupcovia firiem združených v asociácii SK+ MED preto vyzývajú kompetentných na otvorený dialóg o dofinancovaní zdravotníctva zo štátneho rozpočtu a koncepcii riešenia pohľadávok voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok.

AKTUALIZOVANÉ: SMER-SD podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital
Strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | SITA


Aktuálne majú neuhradené faktúry voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok splatnosť po 285 dňoch. "Takmer rok musíme udržať naše firmy, ktoré na Slovensku podnikajú a dodávajú zdravotnícke pomôcky v solídnej kondícii. Platiť dane, odvody či mzdy a to napriek tomu, že od obchodného partnera, ktorým je v tomto prípade štát, dostaneme úhradu za poskytované služby takmer po roku," dodala Danková.

Asociácia od rezortu očakáva, že predstaví v krátkom čase aj koncepciu štátu, ktorá zabráni generovaniu dlhov v zdravotníctve, otvorí priestor pre vstup inovatívnych medicínskych technológií a modernej terapie na trh s cieľom zlepšiť zdravotnú starostlivosť, kvalitu a dĺžku života slovenských pacientov. Výkonná riaditeľka SK+ MED doplnila, že dnes je viac ako inokedy dôležité upriamiť pozornosť na zdravotníctvo.