Škandál premiéra Matoviča! Trápne mlčanie o miliónoch eur a vyhováranie sa na manželku Pavlínu
17 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Igor Matovič ešte ako opozičný politik rád poukazoval na prešľapy jeho súperov v politike. V auguste 2015 dokonca vyzval vtedajšieho premiéra Róberta Fica aby sa vyjadril k tvrdeniam anonymného zdroja, že spolu s manželkou majú v Belize Bank Internacional dva tajné bankové účty, na ktorých malo byť k 21. júlu 2015 údajne 674 546 004,42 amerických dolárov (568,3 milóna EUR).


Súčasného premiéra poznáme ako veľkého bojovníka za transparentnosť, ktorý sľuboval dokonca zverejniť účtovníctvo svojej firmy. Teraz sa ale, podľa webu plus7dní.pluska.sk, vyhýba odpovediam na jednoduché, no dôležité otázky.
Matovičovci zaryto mlčia

Pomoc pred veriteľmi chce podľa týždenníka Plus 7 dní teraz od štátu finančná skupina Arca Capital, ktorá ešte nedávno lákala investorov na pekné výnosy. Tá sa zameriavala najmä na bohatú klientelu, ale neobišla ani bežných ľudí.

Príchod koronakrízy zatriasol aj finančným trhom a šéf investičnej skupiny sa priznal, že veritelia a investori nedostanú všetko späť. Niektorí možno len omrvinky. Podľa informácií webového portálu Plusky mala do skupiny Arca Capital investovať i manželka súčasného premiéra Pavlína. Matovičovci však na túto tému odmietajú čokoľvek povedať.
Zvýhodnili premiérovu ženu?

Pád Arcy Capital zrejme bude, podobne ako krachy nebankoviek na začiatku nášho storočia, zaujímavý aj informáciami, kto najviac stratil a kto zarobil. Kto stihol vybrať vklady včas a komu ostali iba oči pre plač. Podľa informácií Plus 7 dní v Arca Capital mala investovať i manželka premiéra Igora Matoviča. Údajne išlo o poriadne vysoký vklad, možno až do 10 miliónov eur.

Chystá sa previerka majetkov prokurátora Čižnára mladšieho, ako aj Ficovej čakateľky
Syn bývalého generálneho prokurátora a tiež prokurátor Juraj Čižnár povedal, že v Riverparku platí nájom a podrobne to vysvetlí iba generálnej prokuratúre. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Portál Pluska, ktorá sa snažila zistiť, či sa tieto jej informácie zakladajú na pravde kladie otázku, či na investícii premiérova manželka zarobila alebo naopak, aj ona stále iba prerába. Či nebol Pavlíne Matovičovej vklad vyplatený predčasne len preto, lebo v Arce už vedeli, že bude zle a s manželkou premiéra chceli ostať zadobre. V tom prípade by išlo o nezákonné zvýhodnenie veriteľa.
Vyhýbavá odpoveď premiéra

Možné je však i to, že jej pohľadávku prevzala iná firma za nominálnu hodnotu a  následne sa Matovičova manželka začne tváriť, že si bude peniaze vymáhať v konkurznom konaní. Vtedy by ale bolo namieste sa pýtať, akú protihodnotu táto spoločnosť získa za to, že premiérovej rodine pomôže vo vypätej situácii, keď jej hrozí, že príde o úspory, lebo väčšina veriteľov Arcy Capital nemá byť ako vyplatená. To by boli otázky, ktoré by určite kládol aj samotný Igor Matovič, ak by sa takáto situácia stala niekomu inému.

Príde Počiatek predsa len o svoju vilu? Pomôcť by nám mohli samotní Francúzi
Igorovi Matovičovi nahnal pred voľbami plusové body jeho výjazd do Cannes k luxusnej vile exministra financií Jána Počiatka. Hoci sa na videu zastrájal, že Slovensko mu vilu zhabe, zatiaľ sa tak nestalo. Podľa Beblavého by nám v tom ale mohli... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Plus 7 dní k celej veci opakovane oslovil premiéra, jeho odpoveď na otázky ohľadne investovania v krachujúcej Arce Capital však bola podľa týždenníka neustále vyhýbavá. Odvolávať sa mal na to, že s manželkou majú 14 rokov zrušené bezpodielové spoluvlastníctvo, a tak ho vôbec nezaujíma, v akej banke a za aké úroky má riadne zdanené peniaze ona uložené.
Pavlína aj finančníci mlčia

Týždenník mu síce odpísal, že v tomto prípade nejde o drobné, ale malo by ísť o sumy v miliónoch eur. Je preto vo verejnom záujme, aby vládny činiteľ vysvetlil aj aktivity svojej manželky. Odpoveď ale došla podobná: „Prepáčte, niekto vám podsunul nejaké bludy a ja teda kvôli tomu Pavlínku otravovať nebudem. Štrnásť rokov sa absolútne nemiešam do toho, kam sa Pavlínka rozhodne investovať, a túto tradíciu budem poctivo dodržiavať naďalej. A keď to nezaujíma mňa, nevidím prinajmenší dôvod, aby to zaujímalo niekoho iného,“ odpísal Igor Matovič.

Pokus o oslovenie jeho manželky Pavlíny dopadol ešte horšie. Redaktori týždenníka ju hľadali osobne, pokúšali sa jej dovolať, otázky posielali mailom aj prostredníctvom SMS či cez facebookovú správu, manželka slovenského premiéra však nereagovala a rozhodla sa mlčať. Rovnako dopadli aj u finančnej skupiny Arca Capital, ktorá na otázky tiež nereagovala.

Na Slovensku neexistuje žiadna odborná diskusia o koronavíruse. Ani v konzíliu (Petra Demková)
Vo verejnosti to po nových sprísneniach opatrení začína vrieť a stále viac ľudí sa pýta, na akom základe sa robia rozhodnutia konzília. Ktoré sú tie relevantné informácie, výskumy a zhromaždené dáta, na základe ktorých sa rozhoduje o obmedzovaní... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Petra Demková