Rakúsky prezident chce, aby bol plynovod Nord Stream 2 dokončený
17 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen tvrdí, že je proti myšlienke blokovania ruského plynovodu Nord Stream 2 pre prípad údajnej otravy predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného, informuje portál RT.


„Zdôrazňujem, že osobne nevidím nijakú súvislosť medzi prípadom Navaľného a plynovodom Nord Stream 2,“ uviedol rakúsky prezident v utorok po rokovaniach s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo Viedni. „Nord Stream 2 je pre mňa komerčný projekt, ktorý sa v podstate týka Ruska, Ukrajiny a európskych partnerov,“ dodal Van der Bellen.

Podľa rakúskeho prezidenta by sa o osude plynovodu malo rozhodovať v Európe, a nie v USA.

"Toto je komerčný problém medzi partnermi, ktorí spolupracujú už mnoho desaťročí. Na záver by som rád dodal, že tento ekonomický a politický problém by sa mal vyriešiť v Európe, nie vo Washingtone," ďalej poznamenal prezident.

Pápež František je „neustále monitorovaný“, keďže sa stretol s kardinálom, ktorý mal neskôr pozitívny test na Covid-19
Podľa najvyššieho vatikánskeho predstaviteľa je pápež „neustále monitorovaný“ na príznaky koronavírusu po tom, čo sa stretol s filipínskym kardinálom Luisom Antoniom Tagleom, ktorý bol odvtedy pozitívny na Covid-19, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Jeho komentáre nasledujú po tom, čo Berlín začiatkom tohto mesiaca uviedol, že nie je správne spájať projekt Nord Stream 2 s incidentom Navaľného. Nemecká kancelárka Angela Merkelová prehlásila, že plynovod by mal byť dokončený.

USA medzitým už hrozili, že Rusko potrestajú sankciami a hovorca vlády uviedol, že Nemecko bude rokovať o „vhodnej spoločnej reakcii“ s lídrami v Európskej únii a vo Washingtone.

Dokončenie projektu plynovodu Nord Stream 2 prinesie celkovú kapacitu 55 miliárd kubických metrov plynu ročne z pobrežia Ruska cez Baltské more do Nemecka. Projekt bol pozastavený na konci roku 2019, keď švajčiarska spoločnosť na kladenie potrubí Allseas zastavila práce kvôli hrozbe amerických sankcií. Nemecká vláda opakovane vyjadrila podporu projektu, a to aj napriek tlaku mnohých jej západných spojencov.

Kremeľ tvrdí, že Lukašenka považuje za legitímneho bieloruského prezidenta
Kremeľ považuje Alexandra Lukašenka za legitímneho bieloruského prezidenta, povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Marek Molnár