Z pásma Gazy vypálilo niekoľko rakiet na Izrael po tom, čo Bahrajn a SAE podpísali mierovú dohodu
16 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Počas podpisu mierovej dohody medzi SAE a Bahrajnom vo Washingtone bolo z Gazy vystrelených niekoľko rakiet smerom k izraelským mestám. Bola aktivovaná izraelská protiraketová obrana a najmenej šesť ľudí bolo údajne zranených, informuje portál RT.


V južných izraelských mestách boli neskoro v utorok zapnuté varovné sirény, keď vo Washingtone prebiehal ceremoniál podpísania dohody sprostredkovanej USA medzi bahrajnským Tel Avivom a SAE.

Sirény sa rozozvučali v pobrežných mestách Aškelon a Ašdod. Zábery z miesta ukazujú poškodené vozidlá a rozbité sklo v mieste dopadu rakety.





Miestni dobrovoľní zdravotníci uviedli, že ošetrili šesť ľudí a ďalším šiestim bola poskytnutá pomoc pre „emocionálny alebo psychologický šok“.





Izraelské obranné sily oznámili, že zaregistrovali dva štarty rakiet z pásma Gazy, pričom dodal, že jeden z projektilov bol zadržaný.

Zábery, ktoré kolujú na internete, údajne ukazujú okamih, keď bola raketa zostrelená.



Hamas, islamistická militantná a politická frakcia, ktorá vládne v Gaze, vydala vyhlásenie po počiatočnej raketovej paľbe a uviedla, že dohody medzi Izraelom, SAE a Bahrajnom nestoja „za rozliaty atrament ani za podpísaný papier,” pričom dodáva, že ”palestínsky ľud je odhodlaný pokračovať v boji za získanie všetkých svojich práv.“

Raketové útoky sa uskutočnili v utorok večer až do stredy rána, pričom IDF uviedla, že z palestínskej enklávy bolo vystrelených 15 projektilov, kvôli ktorým sa spustili sirény v niektorých komunitách na juhu Izraela. Najmenej osem rakiet bolo zostrelených, zatiaľ čo zvyšok podľa informácií miestnych médií dopadol na voľné priestranstvá.

Armáda v reakcii uviedla, že bombardovala „asi desať teroristických cieľov“, vrátane toho, čo označila ako „továreň na výbušniny Hamasu“.



Zábery, ktoré majú zachytávať útoky IDF, kolujú po sociálnych sieťach a ukazujú jasné výbuchy osvetľujúce nočnú oblohu.



https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/16/ruske-namornictvo-sleduje-pohyb-americkeho-torpedoborca-%e2%80%8b%e2%80%8bs-riadenymi-strelami-v-baltskom-mori/