Trump stále popiera klimatickú krízu
16 | 09 | 2020 I Diana Zaťková






Klimatická kríza a rekordné lesné požiare na západe USA sa v pondelok pretlačili do prezidentskej kampane. Joe Biden označil Donalda Trumpa za „podpaľača podnebia“ a Trump nepravdivo tvrdil, že planéta „začne byť chladnejšia“ a že veda je v dôkazoch o opaku stále neistá, zamýšľa sa Guardien.


Tieto historické požiare v Kalifornii, Oregone a Washingtone zabili najmenej 35 ľudí, donútili desaťtisíce na evakuáciu a podrobili milióny jednému z najhorších znečistení ovzdušia na svete.

V prejave vo svojom domovskom meste Wilmington v štáte Delaware v horúce popoludnie v období, ktoré sa stalo zatiaľ najteplejším letom na pologuli, Biden zdôraznil spojenie požiarov s klimatickou krízou spôsobenou človekom. Zároveň predložil svoj plán investovať do zelenej infraštruktúry, aby vytvárala pracovné miesta a stimulovala hospodárske zotavenie z pandémie.

"Ak budeme mať ďalšie štyri roky Trumpovho popierania zmeny podnebia, koľko predmestí bude spálených pri požiaroch, koľko predmestských štvrtí bude zaplavených, koľko predmestí bude zničených v búrkach?" spýtal sa Biden. "Ak dáte podpaľačovi podnebia ďalšie štyri roky v Bielom dome, prečo by sa niekto čudoval, ak budeme mať v plameňoch a pod vodou ešte väčšiu časť Ameriky?"

Bývalý viceprezident zdôraznil, ako sa klimatická kríza dotýka všetkých Američanov, od požiarov na západe krajiny cez stredozápadné povodne, suchá a veterné smršte až po hurikány na pobreží Mexického zálivu.

Trump podpísal nariadenie na zníženie cien liekov v boji proti veľkým farmaceutickým firmám
Cieľom nariadenia je poskytnúť Američanom rovnaké ceny, aké majú zahraniční kupujúci, píše foxnews.com Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Mário Martinka








Trump medzitým obvinil zo vzniku požiarov zlé obhospodarovanie lesov, hovoril o „výbuchu“ stromov a spochybnil vedu, ktorá poukazuje na to, že svet sa zahreje iba vtedy, ak fosílne palivo a ďalšie produkty z ľudskej činnosti nebudú prudko obmedzené.

Počas svojej návštevy v Kalifornii, na brífingu o lesných požiaroch a udeľovaní ocenení členom kalifornskej národnej gardy, ktorí pomáhali pri záchrane táborníkov uviaznutých jedným z najsilnejších z desiatok pekelníkov, Trump tiež spochybnil užitočnosť amerických opatrení v oblasti klímy. „Keď sa už zaoberáme zmenami podnebia, zmení sa India? Chystá sa Čína zmeniť svoje spôsoby? Zmení Rusko svoje spôsoby? “ opýtal sa novinárov, keď pricestoval do Sacramenta. "Sme len malá škvrna. Oni tvoria veľkú prevahu znečistenia.“

OSN si vybrala na jeden z najvyšších postov obhajkyňu prostitúcie
OSN dosadila bývalú "potratárku" a obhajkyňu prostitúcie tínedžerov, juhoafrickú lekárku Dr. Tlaleng Mofokeng, do svojho najvyššieho postu experta na zdravie a ľudské práva, konštatuje portál Breitbart London. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Diana Zaťková