Protiepidemiologické opatrenia sú protizákonné a protiústavné!, tvrdia koaliční poslanci
16 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na túto skutočnosť upozorňujú hlavného hygienika Jána Mikasa poslanci nášho parlamentu i niektorí právnici. Poslanci a právnici tiež poukazujú na možnú diskrimináciu opatrení a vyzvali hlavného hygienika SR na ich prehodnotenie.


Na začiatku tohto týždňa zaslala hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi a poverenému bratislavskému regionálnemu hygienikovi Stanislavovi Dubovi skupina koaličných poslancov Národnej rady za strany SaS a Za ľudí, spolu s niekoľkými právnikmi list, v ktorom ich vyzývajú na prehodnotenie opatrení voči kultúrnym a športovým podujatiam.

V liste tiež okrem iného upozorňujú na problematickosť a možnú protizákonnosť niektorých opatrení v Bratislavskom kraji ako aj na ich neprimerané dosahy na niektoré skupiny obyvateľstva.
Neprimeraný zásah štátu

Za najväčší problém týchto obmedzení považujú ich plošnosť, a teda nemožnosť organizovať ani také kultúrne, športové a iné podujatia, ktoré by boli z epidemiologického hľadiska relatívne bezpečné, píše sa vo výzve.

Slovákov čakajú nové opatrenia
Úrad verejného zdravotníctva pripravil nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


„Domnievame sa, že predovšetkým pre profesionálne organizované podujatia s pevne danými a označenými miestami na sedenie, kde by boli dodržané prísne hygienické opatrenia, nie je dôvod obmedzovať ich na maximálne 50 účastníkov v interiéri, respektíve 100 účastníkov v exteriéri, a že takéto obmedzenie je z právneho hľadiska neprimeraným zásahom štátu do práva podnikať, vlastníckeho práva, práva vykonávať zárobkovú činnosť a práva zhromažďovať sa,” uvádza sa v liste.
Existuje aj iné opatrenie

Obmedzenie sa podľa signatárov výzvy nedá aplikovať na každé podujatie bez zohľadnenia jeho povahy. Podľa nich sa nerozlišujú kultúrne podujatia, ktoré sú konzervatívneho charakteru, ako napríklad koncerty klasickej hudby, od podujatí tanečnej hudby, akým je napríklad diskotéka. Nedá sa podľa nich akceptovať ani nezohľadnenie veľkosti kapacity miesta konania podujatia. “Toto opatrenie tak môže byť protiústavné, pretože existuje aj iné opatrenie, ktoré by rovnako efektívne zabezpečilo dosiahnutie legitímneho cieľa, ktorým je ochrana verejného zdravia pred šírením COVID-19, ale zároveň by menej zasahovalo do základných práv.”

Prednosta kliniky infekčných ochorení Jiří Beneš: Koronavírus je menej nebezpečný ako chrípka.
Proti koronavírusovej propagande korporátnych médií sa postavil aj odborník na infekčné choroby Prof. MUDr. Jiří Beneš, CSc., ktorý považuje koronavírus za menej nebezpečný ako chrípku. Beneš je taktiež skeptikom ohľadom nosenia rúšok všade za... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič

Zjednotiť posudzovania

Poslanci s právnikmi tiež upozorňujú na možnú diskrimináciu spočívajúcu v tom, ak by sa bohoslužby a cirkevné akcie a obrady mali posudzovať inak ako kultúrne, športové a ďalšie podujatia, potom by pre ne nemali platiť rovnaké obmedzenia. „Právo verejne prejavovať svoje náboženstvo pritom nemôže byť zvýhodnené pred skupinou hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv,” vysvetľujú právnici a poslanci, ktorí tiež uviedli, že v susednom Rakúsku môže byť, pokiaľ ide o profesionálne organizované podujatia s pevne danými a označenými miestami na sedenie, na podujatiach maximálne 1500 ľudí v interiéri a 3000 v exteriéri.
Veľké ekonomické dosahy

Od pondelka je v Bratislavskom kraji zakázané organizovať hromadné podujatia nad 100 osôb v exteriéri a nad 50 osôb v interiéri s výnimkou, ak budú mať všetci účastníci negatívny výsledok testu na COVID-19 nie starší ako 12 hodín. Rovnako sa zakazujú organizovať hromadné podujatia v čase od 23.00 h do 06.00 h nasledujúceho dňa. Výnimku z tohto zákazu majú svadby s celkovým počtom účastníkov do 30 osôb. Problémom môžu podľa nich byť aj obrovské ekonomické dosahy na mnohých umelcov, športovcov a všetkých ľudí, ktorí participujú na organizácii kultúrnych a športových podujatí, ale i gastronomické prevádzky.

Profesor Krčméry verí, že je lepšie nechať si nadávať, ako mať plné cintoríny
Čím menej budeme disciplinovaní, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa opatrenia sprísnia. Profesor Vladimír Krčméry v rozhovore pre portál časopisu .týždeň ako odborník upozorňuje, že je dôležité, aby sme druhú vlnu čo najskôr... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Natália Sollárová