Očkovanie proti koronavírusu podstúpili v Číne domácou vakcínou už tisícky ľudí
16 | 09 | 2020 I TASR

Desiatky tisíce čínskych občanov už podstúpilo očkovanie experimentálnymi vakcínami proti koronavírusu. Napriek všeobecnému varovaniu expertov pred látkami, ktoré neprešli štandardným testovaním na zhodnotenie svojej bezpečnosti, vyvoláva vakcinácia v Číne medzinárodný záujem. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.


Čínske farmaceutické firmy ponúkajú od júla tri experimentálne vakcíny. Dve z nich vyvinula firma Sinopharm Group a tretiu Sinovac Biotech. Štvrtú vakcínu, ktorú používa čínska armáda, vyvinula firma CanSino Biologics. Hlavným cieľom vakcín je ochrániť pracovníkov v oblasti zdravotníctva, dopravy a predaja potravín pred nákazou, avšak v súčasnosti pútajú pozornosť aj iných krajín, ktoré chcú pre svojich občanov zabezpečiť dávky.

Oficiálny počet ľudí, ktorým bola vakcína podaná, Peking nezverejnil. Obe firmy však potvrdili, že očkovanie podstúpilo najmenej niekoľko desiatok tisíc ľudí. "Nikto, kto bol doteraz zaočkovaný, neochorel," uviedla hlavná odborníčka na biologickú bezpečnosť v čínskom centre pre kontrolu a prevenciu chorôb Kuej-čen Wu. Dodala, že "zatiaľ (očkovací program) funguje veľmi dobre. Nevyskytli sa žiadne vedľajšie účinky."

Hnutie Hamas varovalo Izrael pred eskaláciou vojenského konfliktu
Palestínske militantné hnutie Hamas varovalo v stredu Izrael pred vojenskou eskaláciou. Stalo sa tak po tom, čo územie Gazy zasiahlo 13 izraelských rakiet. Tie boli reakciou na raketovú paľbu z palestínskeho pásma Gazy na Izrael, informovala... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | TASR


Jej tvrdenia sú v súlade s minulotýždňovými tvrdeniami firmy Sinopharm, že u nikoho z očkovaných nebola zistená nákaza a ani jeden "prípad zjavnej nepriaznivej reakcie." Viceprezident Sinopharmu Čang Jün-tchao pre Reuters uviedol, že viacero krajín prejavilo záujem o nákup dovedna 500 miliónov dávok vakcíny. Prezident Filipín Rodrigo Duterte v pondelok uviedol, že ohľadom nákupu vakcín rokoval s predstaviteľmi Číny aj Ruska.

"Čína chce zjavne zmeniť naratív tak, aby bola vnímaná skôr ako krajina, čo pomáha pandémiu vyriešiť, než ako jej príčina," uviedol Jen-čung Chuang, predstaviteľ americkej neziskovej organizácie Rada pre medzinárodné vzťahy (CFR). Spojené arabské emiráty sa stali prvou zahraničnou krajinou, ktorá povolila použitie čínskej vakcíny, keď tento týždeň núdzovo schválili látku od firmy Sinopharm.

Postup čínskych orgánov je však v rozpore s prístupom mnohých západných krajín, kde odborníci varujú pred použitím látok, ktoré neprešli štandardným klinickým testovaním. Britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca minulý týždeň pozastavila testy svojej vakcíny po tom, čo sa u jedného pacienta prejavila "potenciálne nevysvetlená choroba." Testy obnovila v sobotu 12. septembra po súhlase britských regulačných úradov.