Ľudia protestujú proti obmedzovaniu svadieb, Matovič im prisľúbil pomoc
15 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Návrh pandemickej komisie na obmedzenie kapacity svadieb na maximálne 30 ľudí sa stretol s nevôľou. Mnohí sobáš dlho plánovali a teraz prídu o nemalé peniaze. Budúci manželia preto začali podpisovať petíciu na zmenu tohto opatrenia. Na sociálnej sieti prisľúbil nevestám pomoc aj premiér.


Vo svojej petícii, ktorú podpísalo už viac ako 24-tisíc ľudí, vyzývajú premiéra Igora Matoviča, hlavného hygienika Jána Mikasa a všetkých, ktorí rozhodujú o protipandemických opatreniach, aby prehodnotili svoj zámer zakázať od 1. októbra svadby nad 30 účastníkov.

Miesto toho žiadajú, aby na svadbách mohlo byť do 150 hostí, prípadne aspoň 100. V Bratislave, Malackách, Pezinku a Senci však platí na základe rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva nové rozhodnutie už od pondelka.

Pri podujatiach sa maximálne kapacity nebudú meniť
Pri kultúrnych a športových podujatiach bude naďalej platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Nespokojní snúbenci argumentujú tým, že sa na svadbách zúčastňujú predovšetkým rodinní príslušníci a priatelia, ktorí sú spolu v kontakte aj v bežné dni. Sú tiež presvedčení, že pri dodržaní určitých nariadení dokážu riziko prenosu nákazy znížiť. „V neposlednom rade sa nám, budúcim manželom a manželkám a svadobným dodávateľom, nepáči, že prichádzame kvôli takýmto nariadeniam o nemalé peniaze,“ uvádzajú v petícii.

Na situáciu v pondelok zareagoval aj premiér. „Nevesty, chcem vám pomôcť, ale priznávam, že neviem ako presne... a nehanbím sa to priznať..., aj keď sa to na premiéra asi nenosí,“ napísal vo svojom príspevku na Facebooku. „Čo s tým? Neklamme si – na svadbách rúška nikto nenosí (viem, o čom hovorím). Preto je to objektívne z pohľadu rizika veľký problém. Máte rozumný návrh, ako z brindy von? Rád si ho prečítam dolu v diskusii. Babo raď,“ uviedol ďalej Matovič.



Slovákov čakajú nové opatrenia
Úrad verejného zdravotníctva pripravil nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Premiér aj počas zasadnutia ústredného krízového štábu priznal, že konanie svadieb a stužkových slávností ešte nedoriešili a problémom by sa mali podľa portálu Pravda zaoberať v stredu.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí minulý týždeň povedal, že svadby patria medzi rizikové podujatia. Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová poskytla portálu Topky vyjadrenie, podľa ktorého sa pandemická komisia takto rozhodla „z dôvodu ochrany zdravia ľudí“.

Ľudia to však vidia inak. Jednu z najväčších životných udalostí plánovali celé mesiace. Niektorí museli svadbu dokonca už raz rušiť z dôvodu karantény. „Podpisujem petíciu, pretože sme svadbu prekladali už z mája na október. Som tehotná a chceme sa s mužom vziať, pripravujeme sa pomaly už druhý rok, raz sme to rešpektovali, presunuli sme, druhýkrát sa už chcem vydať!,“ citoval názor jednej z pobúrených neviest portál Startitup.

Prieskum: Sú ešte Slováci ochotní nosiť rúška?
Nie všetci rešpektujú opatrenia epidemiológov ohľadom prekrytia dýchacích ciest s nadšením. Aké sú nálady Slovákov, čo sa týka nosenia rúšok? Budú ich tolerovať aj v nasledujúcich mesiacoch? Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Natália Sollárová