Krajčí: Doterajšie opatrenia boli neefektívne, kontroly sa môžu ešte zintenzívniť
15 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Minister  zdravotníctva avizoval možné zintenzívnenie kontrol. Nedostatok hygienikov chce rezort riešiť zapojením medikov. Opatrenia sú prísnejšie, pretože tie doterajšie nefungovali. Marek Krajčí to ako šéf rezortu povedal v rozhovore pre portál aktuality.sk.


„Čísla rastú a opatrenia, ktoré boli doteraz zavedené, sú neefektívne a konzílium odborníkov sa muselo zaoberať s tým, čo ďalej,“ uviedol minister, prečo došlo k sprísneniu opatrení. Ak by sa to nezmenilo, situácia by sa podľa neho mohla kedykoľvek dostať do stavu nekontrolovateľného šírenia.

V rozhovore ďalej povedal, že všetky opatrenia sú kontrolovateľné regionálnymi hygienikmi a políciou. „Pokiaľ to bude nevyhnutné, je možné, že sa kontroly zintenzívnia,“ avizoval Krajčí.

Ľudia protestujú proti obmedzovaniu svadieb, Matovič im prisľúbil pomoc
Návrh pandemickej komisie na obmedzenie kapacity svadieb na maximálne 30 ľudí sa stretol s nevôľou. Mnohí sobáš dlho plánovali a teraz prídu o nemalé peniaze. Budúci manželia preto začali podpisovať petíciu na zmenu tohto opatrenia. Na sociálnej... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Portál aktuality.sk však upozornil, že už teraz máme málo hygienikov a epidemiológov. Minister uznal, že verejné zdravotníctvo sa od roku 2004 postupne zdecimovalo. Aktuálne sa zaoberajú tým, ako idú túto situáciu krízovo riešiť. Preto sa obrátili aj na Slovenskú zdravotnícku univerzitu, ktorá by mala v krátkom čase poskytnúť 10 až 15 študentov.

Krajčí pripomenul, že v skrátenom legislatívnom konaní bol schválený zákon, aby aj medici mohli byť zdravotníkmi, takže podobná výzva sa bude týkať i lekárskych fakúlt.

Pokiaľ niekde dochádza k porušovaniu pravidiel, ľudia môžu kontaktovať priamo políciu, uviedol ďalej minister. Nevie si však predstaviť, že by prešetrovali každú svadbu. Opatrenie však považuje za dôležité preto, lebo je postihnuteľné.

Popradská nemocnica je v kríze, zamestnanci žiadajú odvolanie riaditeľa
V popradskej nemocnici vyplávali na povrch praktiky novodosadeného riaditeľa. To spôsobilo krízový stav a napätie medzi generálnym riaditeľom a zamestnancami. Vyvrcholila odchodom niekoľkých primárov oddelení a lekárov. Na ich miesto sa dosadil sám... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


„Treba si uvedomiť, že na svadbe je často množstvo starších ľudí. Zároveň sú tam také úzke kontakty, že pokiaľ je tam jeden nakazený, je takmer 100-percentná šanca, že sa nakazia aj iní hostia. Práve v tomto sú svadby nebezpečné,“ uviedol Krajčí. Súčasne dodal, že rozumie, že opatrenia sú nepríjemné, ide však o ľudské životy.

Za nebezpečné z pohľadu šírenia infekcie považuje aj situácie, keď si ľudia dávajú dolu rúško, rozprávajú sa a ešte pritom aj jedia. Podľa nového nariadenia sa od 16. septembra zakazuje organizovať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, okrem svadieb a karov. Otvorené by nemali byť ani diskotéky a nočné kluby.

Čo sa týka poskytovania zdravotnej starostlivosti, Krajčí je presvedčený, že Slovensko je pripravené najlepšie, ako sa dá. Každá nemocnica má pandemický plán. Podľa ministra máme približne tisíc ventilátorov pre ľudí v konečných fázach ochorenia a ďalších tisíc pomocných ventilátorov pre miernejšie prípady. Zabezpečený je i liek remdevisir, ktorý je dovážaný podľa počtu infikovaných. „Nedokážem garantovať každú jednu nemocnicu, ale z pozície štátu sme spravili maximum,“ povedal ďalej Krajčí v rozhovore pre aktuality.sk.

Pri podujatiach sa maximálne kapacity nebudú meniť
Pri kultúrnych a športových podujatiach bude naďalej platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Slovensko má štandardne k dispozícii približne 35-tisíc lôžok. Existujú však aj ďalšie možnosti, s ktorými by mohla pomôcť napríklad armáda. „Momentálne je situácia ale taká, že nepotrebujeme mať až takéto terminálne úvahy. Urobíme maximum s personálom, ktorý máme,“ doplnil minister.

Prvá vlna bola riešená plošne a radikálne. „Takéto opatrenia by sme pri druhej vlne neradi používali,“ povedal Krajčí. Podľa neho ich chcú robiť cielene a tak, aby bola čo najmenšia škoda na ekonomike a kultúrnom i sociálnom živote. Preto vytvorili semafor. V červených regiónoch budú opatrenia prísnejšie ako v oblastiach s nižším rizikom.

Minister na informáciu portálu aktuality.sk, že väčšina ľudí, ktorá bola u nás na ventilátoroch údajne zomrela uviedol, že „teraz už máme celkom dobré výsledky – možno aj vďaka lieku remdevisir. Za posledné obdobie sme vedeli z ventilátorov odpojiť 7 ľudí“. Takže nie je pravda, že by všetci zomreli. Ďalej doplnil, že momentálne máme ventilovaných asi 10 pacientov.

Prednosta kliniky infekčných ochorení Jiří Beneš: Koronavírus je menej nebezpečný ako chrípka.
Proti koronavírusovej propagande korporátnych médií sa postavil aj odborník na infekčné choroby Prof. MUDr. Jiří Beneš, CSc., ktorý považuje koronavírus za menej nebezpečný ako chrípku. Beneš je taktiež skeptikom ohľadom nosenia rúšok všade za... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič