NAKA zasahuje v jadrovej elektrárni Mochovce aj v Bratislave
08 | 09 | 2020 I SITA

Národná kriminálna agentúra (NAKA) momentálne zasahuje na viacerých miestach v areáli jadrovej elektrárne Mochovce a zároveň v Bratislave.


Ide o akciu špecializovaného tímu Elektro s krycím názvom Požiar. Zaisťuje veci v súvislosti s trestným stíhaním týkajúcim sa obzvlášť závažného zločinu podvodu a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Michal Slivka.

Vyšetrovateľ NAKA vedie trestné stíhanie v súvislosti s dostavbou 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne. Skutok sa týka dodania systémov protipožiarnej signalizácie, komponentov, zariadení a prác spojených s prevádzkou elektrárne. Podľa doterajších zistení malo dôjsť k postupnému navyšovaniu ceny diela viacerými dodatkami pôvodnej zmluvy. "Z dohodnutej maximálnej ceny diela 3,9 milióna eur na súčasných takmer 25 miliónov eur. Tento hrubý nepomer predstavuje faktické navýšenie o viac ako 600 percent," priblížil Slivka.

Vyšetrovatelia sa budú podľa hovorcu podrobne zaoberať podozreniami z neodôvodneného navýšenia zmluvnej ceny, vrátane možných duplicitných platieb, v úzkej súčinnosti so znalcami. Špecializovaný tím naďalej intenzívne pracuje a vykonáva potrebné úkony na preverenie všetkých podozrení týkajúcich sa dostavby 3. a 4. bloku elektrárne. O ďalšom postupe tímu bude polícia informovať, keď to procesná situácia umožní.

Bukovský vyzýva nosiť na rúšku symbol odporu
Vláda Igora Matoviča nesplnila verejnú výzvu, ktorú jej adresoval známy slovenský doktor Igor Bukovský. Rozhodol sa preto urobiť rázny krok. Odteraz bude na rúšku nosiť symbol – čierny krížik, ktorým chce vyjadriť nesúhlas s politikou vlády ohľadom... Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič