Francúzsko vyšetruje podplukovníka zo „špionáže pre Rusko“
01 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Francúzsky podplukovník bol obvinený zo zrady a špionáže pre Rusko, uviedli francúzske médiá, pričom minister obrany krajiny tvrdí, že dôstojník je teraz vyšetrovaný, informuje portál RT.


O závažnom škandále vo francúzskej armáde - a potenciálne aj v celom NATO - prvýkrát informovala v nedeľu rozhlasová sieť Europe 1. Sieť uviedla, že dôstojník je podozrivý z odovzdávania „veľmi citlivých“ dokumentov ruským tajným službám.

Podozrivou osobou je údajne 50-ročný muž, ktorý pracuje vo veliteľskom stredisku NATO neďaleko Neapolu. Hovorí sa o ňom, že má v Rusku nejaké „vzdialené rodinné korene“ a pravdepodobne plynule hovorí po rusky. Muž bol údajne podozrivý po tom, ako ho prichytili pri kontakte so známym „ruským špiónom“ pracujúcim pre vojenské spravodajstvo.

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová potvrdila, že stále prebieha vyšetrovanie, keď ju kontaktovala sieť Europe 1 so žiadosťou o vyjadrenie. Parlyová však nepotvrdila, že dôstojník bol podozrivý zo špionáže pre Rusko.

USA: Bývalého príslušníka Zelených baretov obvinili zo špionáže pre Moskvu
Bývalého príslušníka amerických špeciálnych síl, tzv. Zelených baretov, v piatok zatkli a obvinili zo špionáže pre Moskvu. Oznámilo to ministerstvo spravodlivosti USA, ktoré citovala agentúra AFP. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR


„Vysoko postavený dôstojník čelí právnemu konaniu pre porušenie bezpečnosti,“ uviedla a dodala, že "prijali všetky potrebné ochranné opatrenia.“

Podplukovník bol odvtedy zadržaný pre obvinenie zo spolupráce s cudzincami, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj francúzskeho súdnictva. Podľa francúzskeho trestného zákonníka predstavuje odovzdávanie štátnych informácii cudzej moci vlastizradu, ktorá sa trestá 15 rokmi väzenia a poriadnou pokutou.

Nový škandál prichádza len pár dní po tom, čo bol v USA zatknutý bývalý príslušník Zelených baretov Peter Rafael Dzibinski Debbins a bol obvinený zo špionáže. Bývalý člen špeciálnych síl na dôchodku je obvinený z poskytovania citlivých informácií ruskej vojenskej spravodajskej službe.

Američanov štve, že Rusi si bránia vzdušný priestor blízko svojich hraníc
31 | 08 | 2020 | Ivan Brožík