Japonský premiér sa vzdáva mandátu pre vážne dôvody
28 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Najdlhšie úradujúci predseda vlády krajiny vychádzajúceho slnka Šinzó Abe odstupuje z funkcie. Premiérske kreslo opúšťa po druhýkrát a príčinou sú opäť zdravotné problémy.


Správu priniesli v piatok agentúry Reuters i AFP s odvolaním sa na miestne zdroje, niekoľko hodín predtým, ako Abe svoju rezignáciu oficiálne oznámil. O svojom úmysle informoval kolegov z vládnucej Liberálno-demokratickej strany. Podľa japonskej televízie NHK, predstavitelia strany zvolali mimoriadnu schôdzu, aby  rozhodnutie predsedu vlády prediskutovali.

Abe v priebehu posledných 2 týždňov navštívil dvakrát nemocnicu, čo vyvolalo špekulácie, že sa jeho zdravotný stav zhoršil a či zvládne zastávať svoj úrad do konca funkčného obdobia, ktoré uplynie v septembri 2021.

Sestra Kim Čong Una má byť údajne ešte brutálnejšia ako on
Krutovláda v Severnej Kórei sa zrejme tak skoro neskončí. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Portál irozhlas.cz uviedol, že 65-ročný japonský premiér trpí ulceróznou kolitídou, čo je vážne ochorenie spôsobujúce chronický nešpecifický zápal črevnej sliznice.

Šinzó Abe je vo fukcii nepretržite už 7 rokov, do úradu nastúpil v roku 2012 po drvivom víťazstve vo voľbách. Zaujímavé je, že za premiéra ho zvolili už aj v roku 2006. Vtedy sa stal najmladším predsedom japonskej vlády od druhej svetovej vojny a zároveň prvým, ktorý sa narodil po vojne, píše ďalej irozhlas.cz.

Jeho pôsobenie sa však skončilo už po roku, odišiel takisto kvôli zdravotným problémom. Podľa japonskej televízie NHK už aj v roku 2007 na funkciu rezignoval z dôvodu chronického zápalového ochorenia.

Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 sa po správach o aktuálnej rezignácii premiéra Japonska prepadol o 2 percentá, dodáva portál irozhlas.cz.

Tajný telefonát medzi Putinom a Contem: „Európa nesmie zasahovať v Minsku“
Kremeľ už niekoľko dní zintenzívňuje kontakty s hlavnými európskymi krajinami. Začal telefonickým rozhovorom s kancelárkou Angelou Merkelovou, potom prišiel na rad francúzsky prezident Emmanuel Macron, predseda Európskej rady Charles Michel a včera... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Ivan Brožík