Odborníci pripravujú reformu starostlivosti o duševné zdravie
21 | 08 | 2020 I TASR

Odborníci vo štvrtok (20. 8.) rokovali o reforme starostlivosti o duševné zdravie, ktorú ohlásilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ako jednu zo svojich priorít v polovici júla.


Jej súčasťou má byť zriadenie nadrezortnej komory psychológov a nový zákon o psychologickej činnosti a psychoterapii. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Skupina je zložená zo zástupcov rezortov zdravotníctva, práce, sociálnych vecí a rodiny, školstva, spravodlivosti, vnútra, obrany, dopravy a tiež profesijných združení, ako je Slovenská komora psychológov, Asociácia školských psychológov, Asociácia psychológov práce a organizácie Slovenska, Slovenská asociácia športovej psychológie a akademickej obce.

Belgická polícia nariadila pre smrť Slováka interné disciplinárne vyšetrovanie
Číslo dva belgickej federálnej polície, André Desanfants, požiadal pre incident so smrťou slovenského občana o dočasné pozastavenie svojej funkcie. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | SITA


"Chceme sa zamerať aj na tvorbu legislatívy o psychologickej činnosti a výkonu psychoterapie naprieč rezortmi, chceme postupne odstrániť legislatívne prekážky a nesystémové kroky v oblasti duševného zdravia, na ktoré odborníci dlhé roky upozorňujú. Máme v pláne vytvoriť aj sieť poradní duševného zdravia, ktoré budú zamerané najmä na prevenciu rozvoja duševných porúch a ich včasné zachytenie," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Vedenie rezortu zdravotníctva iniciovalo vytvorenie Rady vlády pre duševné zdravie a tento týždeň sa na pôde ministerstva prvýkrát stretla aj jej pracovná skupina. Cieľom je nastaviť je pôsobnosť, vypracovať štatút a určiť výbory rady.

Vedenie ministerstva zdravotníctva do organizačnej štruktúry po prvý raz zaradilo Odbor duševného zdravia, ktorý začal aktívne pracovať na reforme starostlivosti o duševné zdravie v spolupráci s expertmi z praxe.

Matovič na Facebooku zverejnil záhadný status
Predseda vlády najnovšie Slovensku adresoval záhadný odkaz. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Ivan Brožík