Ako si komáre vyberajú svoje obete a prečo niektorí ľudia majú na nich jednoducho “smolu”?
19 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Komáre patrili kedysi medzi najnebezpečnejšie živočíchy na Zemi. Možno dokonca ešte najnebezpečnejšie, ako si vieme predstaviť. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie každý rok zomrú na ich bodnutie milióny ľudí.


Samotný hmyz s tým nenarobí nič. Je totiž "iba" nebezpečným prenášačom. Pri saní krvi zachytia komáre patogény, ktoré sú pre človeka nebezpečné a prenesú ich ďalej. Portál spiegel.de vysvetľuje v podstate pravdivý mýtus, že komáre si svoje obete vyberajú.

Nemyslime si, že malária je témou pre úplne iné kontinenty ako Európa. V Nemecku bola zaznamenaná ešte koncom 19. storočia. „Parazity môžu preniesť nielen tropické komáre Anopheles, ale aj pôvodné druhy,“ hovorí Friedrich Frischknecht, výskumník infekcií a malárie vo Fakultnej nemocnici v Heidelbergu. Parazity malárie však boli z ekosystémov vytlačené následkom vysušovania mokradí.

V súčasnosti ázijský tigrí komár v našich končinách uhynie skôr, ako by mohol preniesť na niekoho nejaký tropický patogén ako napríklad žltú zimnicu či vírus horúčky dengue. Predovšetkým však nie je nebezpečnejší ako iné pôvodné druhy. „Európske komáre sú nepríjemné, ale nepredstavujú hrozbu pre človeka,“ hovorí Doreen Werner, odborník na komáre v Centre pre výskum poľnohospodárskej krajiny v Leibnizi - za predpokladu, že v prostredí nie sú žiadne patogény, ktoré by mohli prenášať.

RADÍME: Terorizujú vás komáre? Možno práve TOTO vám pomôže!
Aj vyprázdňovanie nádob na polievanie záhrad pomôže v boji proti komárom. Ak ich nie je možné vyprázdniť, je vhodné na hladinu umiestniť plávajúce fólie, polystyrénové dosky, prípadne naliať malé množstvo jedlého oleja. Odporúča to Úrad verejného... Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | TASR


Problémy spôsobujú iba samičky. Tie naozaj na reprodukciu potrebujú veľa krvi. Pri jej hľadaní im pomáhajú mimoriadne citlivé zmysly. V priebehu evolúcie sa usadili druhy komárov, ktoré dokážu vnímať oxid uhličitý. To sa ukázalo ako užitočné, pretože všetci živé stavovce vydychujú CO 2. „Oxid uhličitý je zďaleka najdôležitejším lákadlom,“ hovorí Werner. To je tiež dôvod, prečo vonné sviečky a sprchy sotva pomôžu udržať nepríjemnosti s komármi “od tela”.

Na druhej strane, ak doslova páchneme - napríklad B vitamínom z vypitého piva, či cesnakom, alebo sme "dobre" a nevoňavo neumytí, zmätieme komárie samičky, pretože iný pach prerazí vôňu nami vydychovaného kysličníka uhličitého.

Komáre môžu prenášať závažné ochorenia
Klimatické zmeny a intenzívna medzinárodná doprava zapríčinili v rámci Európy rozšírenie exotických druhov komárov, ktoré môžu prenášať pôvodcov závažných ochorení. Takými sú druhy komára tigrovaného, ktorý prenáša pôvodcov ochorení zika, dengue a... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA