Zamestnávatelia a SZČO dostali ku koncu júla z úradov práce vyše 460 mil. eur
12 | 08 | 2020 I SITA

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny uzavreli k 31. júlu tohto roka so zamestnávateľmi a SZČO približne 117-tisíc dohôd o poskytovaní pomoci.


Cez jednotlivé opatrenia tzv. prvej pomoci tak rezort práce a sociálnych vecí vyplatil už viac ako 460 miliónov eur a podporil približne štvrtinu všetkých pracovných miest. Vyplýva to z aktualizovaného vyhodnotenia opatrení na podporu pracujúcich a ich rodín, ktoré vypracoval Inštitút sociálnej politiky (ISP) Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

"Znížiť dopad koronavírusu na slovenskú ekonomiku sa nám podarilo „Prvou pomocou“, ktorá predstavuje priamu finančnú podporu pre zamestnávateľov a SZČO cez 6 rôznych opatrení spolufinancovaných z Európskeho sociálneho fondu," uviedlo v tlačovej správe ministerstvo práce a sociálnych vecí. Najintenzívnejšie využívajú finančnú pomoc veľké podniky, mikropodniky a SZČO. Z pohľadu odvetví pomoc prúdila najmä do priemyselnej výroby, veľkoobchodu a maloobchodu a stavebníctva. Takmer polovicu celkovej rozdelenej sumy za jún čerpali subjekty pôsobiace prevažne v priemysle.

Vláda dnes bude rokovať o odvolávaní Kyselicu či o podmienkach pri nástupe žiakov do škôl
Vláda dnes bude rokovať aj o odvolaní Lukáša Kyselicu (OĽaNO) z funkcie štátneho tajomníka ministerstva vnútra. Zaoberať by sa mala tiež návrhom, aby žiaci pred nástupom do škôl odovzdali čestné prehlásenie o tom, že nie sú infekční a neboli v... Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | SITA


Počet pracujúcich, ktorých rezort práce, sociálnych vecí a rodiny podporil v rámci „Prvej pomoci“ medzi aprílom a májom, vzrástol o viac ako 30-tisíc osôb. "Väčšiemu počtu zamestnancov sme mohli pomôcť vďaka flexibilite nastavení v opatrení 3A a 3B, ktorá reflektovala potreby zamestnancov v priebehu vývoja koronakrízy," tvrdí rezort práce. Ide o pomoc pre zamestnávateľov, ktorí udržia pracovné miesta.

Žiadatelia mohli prechádzať z jedného opatrenia do druhého (z 3A do 3B a naopak), podľa toho, čo bolo pre nich výhodnejšie. Mohli žiadať o úhradu náhrady mzdy zamestnanca najviac vo výške 80% jeho priemerného zárobku (najviac však vo výške 880 eur), alebo o paušálny príspevok na úhradu časti mzdových nákladov na každého zamestnanca v závislosti od poklesu tržieb.

Finančná pomoc sa k ľuďom podľa ministerstva práce dostáva čoraz rýchlejšie. Kým v apríli trvalo vybavenie žiadostí v priemere 12 pracovných dní, v júli sa tento čas znížil približne o polovicu. Vybavenie pomoci sa podľa rezortu výrazne zrýchlilo od polovice mája, keď okrem nových žiadostí úrady práce začali vybavovať aj výkazy k už existujúcim žiadostiam. "Žiadatelia, ktorí už mali s úradom práce podpísanú dohodu, predkladali iba výkazy, čím sa zjednodušila administratíva a finančná pomoc sa k nim dostala aj do dvoch dní," dodáva ministerstvo.

Pandemický plán počíta s viacerými fázami, Slovensko sa nachádza v prvej
Pandemický plán, ktorý v utorok odobrila Pandemická komisia vlády SR, počíta s viacerými fázami. V prípade tretej fázy by Slovensko opätovne vyhlásilo núdzový stav. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | TASR