Optimistické ekonomické vyhliadky Nemecka
12 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Prieskum odhalil rekordný nárast dôvery investorov v budúcnosť nemeckého hospodárstva napriek súčasnej neveselej klíme.


Podľa prieskumu uverejneného v utorok sa dôvera investorov v budúcnosť nemeckého hospodárstva prudko zvýšila, píše ft.com. Prieskum expertov na finančné trhy spoločnosti Zew zistil, že ekonomický výhľad pre najväčšiu európsku ekonomiku sa tento mesiac po poklese v júli zvýšil o 12,2 percentuálneho bodu na rekordných 71,5 boda.

To bola najvyššia úroveň optimizmu zaznamenaná od januára 2004. Podľa prieskumu Reuters malo prísť k miernemu poklesu na 58,0 bodov. Zlepšili sa aj vyhliadky hospodárskeho vývoja v eurozóne, pričom ukazovateľ vyhliadok bloku sa vyšplhal o 4,4 body z predchádzajúceho mesiaca na 64,0 bodov.

Avšak názor investorov na ekonomický výhľad Nemecka sa v súčasnej hospodárskej situácii nezlepšil. Posúdenie ekonomického výhľadu nemeckej ekonomiky v auguste kleslo na mínus 81,3 boda, čo je mierne nižšie ako mínus 80,9, ktoré bolo zaznamenané o mesiac skôr. Toto číslo je výrazne pod číslom mínus 9,5, ktoré bolo zaznamenané v januári.

Philip Morris Slovakia považuje návrh na zvýšenie spotrebnej dane na tabakové výrobky za neprimerane vysoký a nekoncepčný
Podľa spoločnosti Philip Morris Slovakia existuje riziko, že sa v dôsledku skokového nárastu spotrebnej dane na bezdymové tabakové výrobky mnoho ľudí vráti naspäť ku cigaretám. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | SITA


„Nádeje na rýchle oživenie hospodárstva naďalej rastú. Hodnotenie súčasnej situácie sa však zlepšuje len pomaly,“ uviedol prezident spoločnosti Zew, Achim Wambach. Zlepšenie vyhliadok investorov nasledovalo po náznakoch, že sa krajina zotavuje z koronavírusových opatrení uloženými vládou rýchlejšie ako ostatné členské štáty eurozóny.

Nemecká produkcia sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom znížila o 10,1%. Šlo o najväčší pokles štvrťročných výpočtov hrubého domáceho produktu, čo je však stále menšie zníženie ako v prípade poklesu o 18,5% v Španielsku alebo poklesu o 13,8% v prípade Francúzska.

Objednávky z nemeckých tovární vyskočili v júni oproti predchádzajúcemu mesiacu o rekordných 27,9%, uviedol minulý týždeň Federálny štatistický úrad. Krajina medzitým v júni rozšírila svoj celkový obchodný prebytok o 7 miliárd EUR, pričom ťažila zo zvýšeného obchodu s Čínou. Vývoz do tejto ázijskej krajiny vzrástol o 15 percent.

Investori, ktorých oslovila spoločnosť Zew, boli obzvlášť pozitívne naladení vyhliadkami nemeckých farmaceutických a informačných technológií. Väčšina odborníkov verila, že v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov uvidia zlepšenia. Wambach poukázal aj na slabý očakávaný zisk bánk a poisťovní v nasledujúcich šiestich mesiacoch. Výhľad v automobilovom priemysel je aj naďalej neistý.

„Index ... naznačuje, že nemecká ekonomika stále trpí dopadom pandémie,“ uviedla Rosie Colthorpe, európska ekonómka z Oxford Economics. „To podporuje náš názor, že zotavenie po ukončení karanténnych opatrení bude ťažšie ... .“

Zisky Nintenda vzrástli o 541% v čase, keď spotrebitelia trávili čas vo svojich obývacích izbách
Japonská herná skupina vzdoruje spomaleniu šírenia koronavírusu a nedostatku konzol Switch. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Mário Martinka