Brigádnici si budú môcť prilepšiť
12 | 08 | 2020 I Peter Haluza

Ponuky brigádnickej práce sa pre pandémiu prepadli medziročne až o 55 percent. Zjednodušiť prácu brigádnikom však chce minister hospodárstva Richard Sulík, informuje portál finweb.hnonline.sk.


„Kým dnes môže brigádujúci študent odpracovať najviac 20 hodín týždenne, po novom by to mohol byť dvojnásobok. Súčasťou zmeny má byť tiež predĺženie maximálnej lehoty dočasnej pracovnej zmluvy z jedného roka na neurčité obdobie,“ píše portál. Zmenu by mal minister navrhnúť v rámci opatrení druhého podnikateľského „kilečka“ .

Ponúk na brigády je v tomto roku oveľa menej ako v predošlých rokoch. Od apríla do konca júla tohto roka uverejnili zamestnávatelia na pracovnom portáli Profesia.sk 4 176 ponúk na dohodu. V minulom roku bolo v rovnakom čase na portáli Profesia.sk zverejnených 9 242 inzerátov s ponukou na brigádnicku prácu.

Optimistické ekonomické vyhliadky Nemecka
Prieskum odhalil rekordný nárast dôvery investorov v budúcnosť nemeckého hospodárstva napriek súčasnej neveselej klíme. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Najvýraznejší pokles v počte ponúk na brigádu bol citeľný najmä v apríli tohto roka. Počas minulých rokov pritom išlo z pohľadu počtu letných brigád o jeden z najsilnejších mesiacov. "Apríl 2020 priniesol na portál Profesia.sk iba necelých 500 ponúk. V porovnaní s číslom z vlaňajška ide zhruba iba o pätinu," upozorňuje spoločnosť Profesia. Počet ponúk na dohodu sa však postupne zvyšuje. V júli tohto roka išlo už o 1 331 pracovných príležitostí.

Menej ponúk spôsobilo, že sa výrazne zvýšil počet priemerných reakcií na ponuku. Kým vlani od apríla do konca júla zareagovalo na jednu ponuku na dohodu v priemere zhruba 25 záujemcov, tento rok počet stúpol až na 68 uchádzačov. V tomto roku reagovali záujemcovia o prácu na dohodu najčastejšie na pozíciu telemarketingového pracovníka. Na jeden takýto pracovný inzerát poslalo životopis v priemere až 205 uchádzačov.

Pandemický plán počíta s viacerými fázami, Slovensko sa nachádza v prvej
Pandemický plán, ktorý v utorok odobrila Pandemická komisia vlády SR, počíta s viacerými fázami. V prípade tretej fázy by Slovensko opätovne vyhlásilo núdzový stav. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | TASR