Američania sa vzdávajú občianstva v rekordne veľkých počtoch
12 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Američania sa vzdávajú svojho občianstva v húfoch kvôli neznesiteľnej politickej atmosfére a pretrvávajúcej kríze z obdobia Covid-19, ukazujú nové prieskumy, informuje portál RT.


Podľa správy spoločnosti Bambridge Accountants New York, firmy, ktorá sa špecializuje na dodržiavanie daňových predpisov v USA, sa v prvej polovici roku 2020 vzdalo svojho občianstva viac ako 5 800 Američanov, čo je v porovnaní s poslednými šiestimi mesiacmi roku 2019 dramatický nárast o 1 210 percent.

"Počas koronavírusu došlo k obrovskému zvratu v prípade amerického občianstva," uviedol Alistair Bambridge, partner účtovníckej firmy v New Yorku, ktorý poukázal na sporné politické prostredie, koronavírusovú pandémiu a nepriaznivé daňové predpisy.

"Obrovský nárast počtu vysťahovalcov z USA, ktorí sa podľa našich údajov vzdali občianstva, je vzhľadom na skutočnosť, že súčasná pandémia umožnila jednotlivcom čas prehodnotiť svoje vzťahy s USA, príliš veľký," poznamenal Bambridge.

MIMORIADNE: Ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo prvú vakcínu proti Covid-19
Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že ministerstvo zdravotníctva jeho krajiny schválilo prvú vakcínu proti koronavírusu na svete a dodal, že jeho dcéra už je zaočkovaná, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Marek Molnár / TASR


Počet Američanov, ktorí sa v prvých šiestich mesiacoch roku 2020 vzdali svojho občianstva, bol viac ako dvojnásobný v porovnaní s rokom 2019, v ktorom iba 2 072 občanov "prerušilo vzťahy" s USA. Podľa najnovšej vlny vysťahovalcov je rekordný nárast v prvom štvrťroku 2020, pričom druhý štvrťrok v roku 2020 je na druhom mieste.

Nárast počtu osôb, ktoré sa vzdali svojho občianstva - najmä medzi odhadovanými deviatimi miliónmi Američanov žijúcich v zahraničí - bol spôsobený najmä stále zaťažujúcimi daňovými pravidlami, uviedol Bambridge a poznamenal, že „pre mnohých Američanov je tento prienik príliš komplikovaný“.

Aj keď bezprecedentný počet Američanov zanechal svoje občianstvo, noví prisťahovalci zaznamenávajú výrazný nárast v poplatkoch za žiadosti, z ktorých niektoré sa zvýšili o viac ako 80 percent začiatkom tohto mesiaca.

Trumpa eskortovali z tlačovej besedy v Bielom dome, hrozilo nebezpečie
Prezidenta USA Donalda Trumpa museli v pondelok pre bezpečnostnú hrozbu náhle odviesť z tlačovej konferencie v Bielom dome. Trump sa neskôr do miestnosti určenej na brífingy vrátil a oznámil, že agenti museli pri Bielom dome strieľať do osoby, lebo... Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR