Nesprávne navrhnutá a uponáhľaná vakcína proti Covid-19 by mohla spôsobiť infekciu, upozorňuje ruský virologický expert
10 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ruská vakcína proti Covid-19 by mohla byť nebezpečná a dokonca by mohla spôsobiť infekciu, ak by bola nesprávne navrhnutá, hovorí Alexander Chepurnov, bývalý vedúci laboratória vo Výskumnom stredisku pre virológiu a biotechnológiu, informuje portál RT.


Rýchlo vyrobená ruská vakcína už má dokončené testovanie a čoskoro bude zaregistrovaná a podrobená hromadnej výrobe. Rusko je len jednou z mnohých krajín, ktoré sa pretekajú vo vytvorení účinnej vakcíny proti tejto chorobe. Ak má zaočkovaná osoba už svoje špecifické protilátky, podľa Chepurnova by koronavírus mohol po podaní očkovacej látky skutočne zosilniť.

"Preto je potrebný výskum prototypov vakcín," uviedol Chepurnov a dodal, že „keď ľudia v niektorých krajinách pracujú na vakcínach, okamžite zverejnia svoje výsledky a je jasné, s čím sa zaoberáme. Avšak pri Covid-19 nevidím žiadne publikácie.“

Zatiaľ čo mnoho zahraničných spoločností zverejňuje výsledky a informácie o svojej vakcíne na internete a iné uverejňujú výsledky vo vedeckých časopisoch, najsľubnejšia vakcína v Rusku bola vyvinutá a skúšaná v úplnom utajení.

Je očkovanie iba biznis?
Očkovanie by malo závisieť od preukázanej spoľahlivosti vakcíny, ale aj od dobrovoľnej ochoty občanov. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Gabriel Matta


Moskovský inštitút pre epidemiológiu a mikrobiológiu Gamalei v spolupráci s ministerstvom obrany krajiny vytvoril domácu vakcínu proti koronavírusom, ktorá sa má zaregistrovať budúci týždeň. Zdravotníci a starší ľudia budú na zozname ako prví, ktorí dostanú vakcínu. Vector, bývalý zamestnávateľ Chepurnova, je tiež v procese vývoja očkovania.

Anatoly Altstein, zamestnanec inštitútu Gamalei, v rozhovore pre ruské noviny RBK súhlasil s Chepurnovom, že niektoré vakcíny môžu mať negatívny účinok, poznamenal však, že nejde o bežný problém. „Protilátky, ktoré sa tvoria, môžu vírus zachytiť a vtiahnuť ho do buniek imunitného systému, kde vírus nezomiera, ale začína sa množiť. V praxi používania vakcín je to zriedkavé,“ ubezpečil občanov.

V Spojenom kráľovstve sa do veľkej miery chybne počítali úmrtia na Covid-19
Akademici zistili, že anglické metódy pri počítaní obetí na Covid-19 započítali kohokoľvek, kto zomrel po tom, čo bolo pozitívne testovaný na Covid-19, aj keby bol o mesiac neskôr zrazený autobusom, informuje portál Daily Mail. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár