Podľa Pentagonu je potrebné priblížiť americké jednotky bližšie k ruským hraniciam
09 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Kritika zníženia počtu amerických vojakov v Nemecku nie je opodstatnená, uviedol Mark Esper a dodal, že mnohé z týchto síl sú jednoducho premiestnené ďalej na východ, aby slúžili ako efektívnejší „odstrašujúci prostriedok“ proti Rusku, informuje portál RT.


Šéf Pentagonu v rozhovore pre Fox News uviedol, že vojenský personál opúšťajúci Nemecko bude lepšie využitý, keď sa umiestni pozdĺž ruskej hranice.

"Mnoho vojakov presúvame ďalej na východ, bližšie k ruským hraniciam, aby sme ich odradili," uviedol a dodal, že pohyb vojakov smerom na východ je logický, pretože "hranica sa s rastom aliancie posunula."

Obvinil tiež Nemecko z toho, že nezaplatilo svoj „spravodlivý podiel“ na obranu, pričom poznamenal, že spojenec NATO je stále najväčším „prijímateľom“ od amerických vojsk.

"Je to kolektívna bezpečnosť a naša zodpovednosť postaviť sa Rusom," argumentoval Esper.

Dohodu o posilnení vojenskej prítomnosti USA v Poľsku podpíšu na budúci týždeň
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas budúcotýždňovej návštevy Varšavy podpíše dohodu o posilnení vojenskej prítomnosti USA v Poľsku o 1000 vojakov. Oznámil to v sobotu predstaviteľ poľskej prezidentskej kancelárie, ktorého citovala... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | TASR


Pentagon plánuje stiahnuť tretinu svojich síl umiestnených v Nemecku. Vojaci budú presunutí do ďalších krajín NATO vrátane Poľska a Rumunska.

Esper vyjadril presvedčenie, že členovia NATO by mali platiť viac peňazí, aby odradili Rusko. V jednom zo svojich nedávnych vyjadrení uviedol, že rozdelenie finančnej záťaže spojenectva by pomohlo „nastoliť mier v Európe“.

„Libanončania trpeli už príliš veľa“: USA povzbudzujú „mierovú“ zmenu režimu, pričom v Bejrúte zúria protesty
Veľvyslanectvo USA vyjadrilo solidaritu s protivládnymi demonštrantmi v Libanone a vyzvalo všetky strany, aby sa „zdržali násilia“, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Marek Molnár