Mauríciu horzí katastrofa
09 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

V luxusnej dovolenkovej destinácii na ostrove Mauricius vyhlásili stav katastrofy. Maurícius, ostrovný štát ležiaci v juhozápadnej časti Indického oceánu v súostroví Maskarény, s unikátnymi korálovými bariérami, nenávratne a neúprosne ničí ropa unikajúca z havarovaného tankera, píše britský Daily Mail.


 Do tyrkysových vôd okolo ostrova vyteká štyritisíc ton ropy. V dovolenkovom raji miestne úrady vyhlásili stav environmentálnej katastrofy. Luxusný dovolenkový ostrov vyhlásil „stav environmentálnej núdze“. Cisternová loď MV Wakashio, registrovaná v Paname, uviazla bez možnosti ovládania na koralovej bariére pri meste Pointe d'Esny a rozpadáva sa.

Maurícijský premiér Pravind Jugnauth vyhlásil stav environmentálnej núdze. stanovisku vlády sa uvádza, že lodný dopravca, ktorý pláva pod vlajkou Panamy, pôvodne žiadal urgentný prístup k prístavnému mólu ešte 25. júla, ale národná pobrežná stráž nezaregistrovala žiadne formálne núdzové volanie o pomoc. Tanker MV Wakashio sa plavil z Číny do Brazílie, keď nasadol na koralový útes, stal sa neovládateľným a dokonca po neskoršej evakuácii posádky aj opusteným plavidlom.

Predseda vlády Maurícia , Pravind Jugnauth podľa DailyMail informoval, že ropná škvrna predstavuje mimoriadne environmentálne nebezpečenstvo, a preto dôrazne žiada Francúzsko o pomoc. Malý ostrovný štát s 1,3 milióna obyvateľov nemá ani odborné znalosti, ani technické vybavenie na to, aby dokázal bezpečne zachraňovať lode s vyšším výtlakom, ktoré uviazli na podmorskej prekážke.

Záchranný tím už na lodi začal pracovať, ale musel jej palubu opustiť, pretože trup sa začal rozpadávať. Maurícius čaká na vyspelú technickú, no najmä rýchlu pomoc zo zahraničia. Odborníci dúfajú, že časť ropy sa podarí z tankera prečerpať ešte predtým, ako sa na útesoch úplne rozpadne. Maurícius je ekonomicky odkázaný na príjmy z cestovného ruchu a rybolovu a preto sa obáva katastrofy nevídaných rozmerov, ktorá ostrov poznaí na dlhé roky.

Príčinou nabehnutia tankera na koralovú bariéru je  - píše Dailymail s odvolaním sa na miestne úrady - s najväčšou pravdepodobnosťou mimoriadne nepriaznivé počasie a už v tom čase z technických príčin zhoršená manévrovateľnosť plavidla.