Hladina železa v krvi môže byť kľúčom k spomaleniu starnutia
17 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Vedci pomocou genetických údajov od viac ako milióna ľudí zistili, že iba desať oblastí genómu, ktoré sú  zodpovedné za metabolizáciu železa v krvi, môžu byť kľúčom k dlhšiemu a zdravšiemu životu, informuje portál RT.


Medzinárodná štúdia starnutia, ktorú vypracovali vedci z University of Edinburgh a Inštitútu Maxa Plancka pre biológiu v Nemecku, sa zamerala na tri miery starnutia: životnosť, roky života bez choroby a dlhovekosť.

Vedci zistili, že udržanie zdravej hladiny železa v krvi by mohlo byť kľúčom k dlhšiemu a zdravšiemu životu. Každý extrémny obsah železa v krvi je v korelácii s chorobami, ako sú Parkinsonova choroba a choroba pečene.

Súbor údajov obsahoval ekvivalent 1,75 milióna životov alebo viac ako 60 000 ľudí s extrémne dlhou životnosťou a gény spojené s metabolizmom železa boli v analýze všetkých troch meraní starnutia nadmerne zastúpené.

Boj o život ako z hororu: Do matky sa zahryzol žralok, tá mu vrazila päsť do oka!
Matka troch detí Leeanne Ericsonová (38) zažila moment ako vystrihnutý z filmu Čeľuste. Keď plávala na surfe blízko kalifornskej pláže San Onofre, napadol ju veľký žralok biely. Ten sa jej zahryzol do stehna a v okamihu stiahol pod hladinu. Žena... Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | Timotej Dudka


Vedci použili štatistickú metodológiu známu ako Mendelianova randomizácia na potvrdenie svojich zistení a zdá sa, že gény za metabolizáciou železa zohrávajú úlohu v zdravšom a dlhšom živote bez výskytu chorôb.

Tieto zistenia by mohli urýchliť vývoj liekov a liekov proti starnutiu v boji proti chorobám spojeným s vekom, ako sú srdcové choroby, demencia a rakovina, a tým predĺžiť zdravé roky života a zlepšiť ich celkovú kvalitu.

Navrhovanie liečiva, ktoré by mohlo napodobňovať vplyv týchto génov, by mohlo prekonať niektoré z účinkov procesu starnutia.

„Tieto zistenia sú veľmi úžasné, pretože dôrazne naznačujú, že vysoké hladiny železa v krvi znižujú naše zdravé roky života a udržiavanie týchto hladín pod kontrolou by mohlo zabrániť poškodeniu spôsobenému vekom,“ uviedol Dr. Paul Timmers z Usher Institute v University of Edinburgh a dodal, že zistenia môžu pomôcť vysvetliť súvislosť medzi vysokou spotrebou červeného mäsa a chorobami, ktoré sú spojené s vekom, ako napríklad srdcové choroby.

Imunita po prekonaní koronavírusu je už za pár mesiacov fuč
Ďalší „klinec do rakvy“ kolektívnej imunity - premorenie obyvateľstva vírusom je nezmysel. Protilátky získané po prekonaní COVID-19 nechránia navždy, človek môže opäť ochorieť a to už o niekoľko mesiacov. Píše The... Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Natália Sollárová