Podľa 55 percent respondentov je dnešný interrupčný zákon primeraný
14 | 07 | 2020 I SITA

Podľa 55 percent respondentov je dnešný interrupčný zákon primeraný a netreba ho meniť. Vyplýva to z výskumu, ktorý realizoval Inštitút pre verejné otázky (IVO), ktorý o výsledkoch prieskumu informoval agentúru SITA.


Zo zistení ďalej vyplýva, že takmer pätina pokladá interrupčný zákon za príliš prísny a myslí si, že ženám by sa mal prístup k interrupciám uľahčiť. Naopak, 17 percent respondentov pokladá zákon za nie dosť prísny a želali by si, aby sa ženám prístup k interrupciám sťažil. Deväť percent opýtaných nevedelo alebo nechcelo zaujať stanovisko.

Prieskum tiež naznačil, že rodové, vekové či vzdelanostné rozdiely v názoroch na interrupčný zákon sú pomerne nevýrazné. Ženy o niečo viac zdôrazňujú slobodu žien pri rozhodovaní a najviac zástankýň a zástancov zachovania statusu quo je vo vekovej skupine 35-54-ročných. Najviac mužov a žien, ktorí sa nevedeli k téme vyjadriť, k téme vyjadriť, je v najmladšej vekovej skupine (18-24 rokov).

„S rastúcim vzdelaním sa mierne zvyšuje podpora zachovania terajšej podoby interrupčného zákona a klesá podpora jeho sprísnenia. Znižuje sa aj podiel žien i mužov, ktorí nevedia zaujať stanovisko,“ vysvetľuje IVO.

Druhý balík opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia bude rozsiahlejší, no taktiež by mal obsahovať hlavne drobné zmeny
Druhý balík opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia by mal byť rozsiahlejší ako ten nedávno schválený, no taktiež by mal obsahovať hlavne menšie zmeny. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | SITA


Z výsledkov výskumu zároveň vyplýva, že za zachovanie dnešnej podoby interrupčnej legislatívy sa prikláňa nielen väčšina ľudí, ktorí sa cítia byť liberálmi (59 percent), ale aj väčšina tých, ktorým je bližšia konzervatívna orientácia (52 percent). „Požiadavku sprísniť interrupčný zákon vyjadrilo iba 10 percent liberálne cítiacich ľudí a 27 percent konzervatívne orientovaných,“ konštatuje IVO.

Za zachovanie dnešnej podoby interrupčného zákona sa nadpriemerne často prihovárajú priaznivci strany Za ľudí (75 percent), Progresívne Slovensko (68 percent), Sloboda a Solidarita (60 percent), OľaNO (59 percent) a Sme Rodina (57 percent). Vo všetkých spomínaných stranách má požiadavka sprísnenia interrupčnej legislatívy veľmi nízku podporu (napríklad v SaS šesť percent, v Sme Rodina deväť percent či v OĽaNO 13 percent).

„Najslabšia podpora dnešnej podoby interrupčného zákona je u prívržencov KDH (37 percent), ĽSNS (49 percent) a Smeru-SD (50 percent). V týchto troch stranách je zároveň aj najvyšší podiel prívržencov volajúcich po sprísnení interrupčnej legislatívy (KDH 47 percent; Smer-SD 28 percent; ĽSNS 24 percent),“ dodal inštitút. Zber údajov realizovala agentúra Focus v dňoch 14. - 24. júna 2020. Vzorka zahŕňala 1 009 respondentov podľa pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkosti, sídla a kraja.