Slovenská správa ciest podpísala zmluvu na výstavbu mosta v Trstenej
13 | 07 | 2020 I TASR

Nový most v Trstenej na ceste I/59 postaví spoločnosť MBM-Group. Zmluvu s nimi podpísala Slovenská správa ciest (SSC) ešte koncom minulého týždňa. Výstavba mosta sa začne v najbližších dňoch, SSC odovzdá stavenisko zhotoviteľovi 16. júla. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa SSC Lucia Karelová.


Do súťaže sa prihlásilo desať uchádzačov, spoločnosť MBM-Group vyhrala s najnižšou predloženou ponukou vo výške 1,27 milióna eur. "Predpokladaná hodnota zákazky bola vyčíslená na 1,69 milióna eur, čo predstavuje úsporu 418.000 eur," povedala hovorkyňa.

Lehota výstavby je podľa Karelovej stanovená na osem mesiacov, mimo zimného obdobia. Nový most tak začne motoristom slúžiť v druhom štvrťroku 2021. "Dĺžka mosta dosahuje 39,5 metra. Okrem motoristickej verejnosti ho využijú aj chodci, počíta sa s chodníkmi po oboch stranách," dodala.

Pre tunel Soroška chystajú občania petíciu, chcú stretnutie s ministrom dopravy
Stretnutím s ministrom dopravy a spustením petície chcú reagovať obyvatelia regiónu Gemer na zrušenie súťaže na zhotoviteľa úseku rýchlostnej cesty R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou, ktorého súčasťou mal byť aj tunel Soroška. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | TASR


Most na ceste I/59 v Trstenej uzavreli 28. októbra 2019 po tom, ako miestny obyvateľ nahlásil na polícii známky jeho poškodenia. Statik vtedy uviedol, že most je v dezolátnom stave. V meste v súvislosti s mostom zasadal aj krízový štáb, mimoriadnu situáciu však nevyhlásil. V marci tohto roka sa most zrútil do rieky, k zraneniam ľudí nedošlo. Obchádzka vedie po ceste R3, I/59 a II/520. Pre chodcov postavili dočasnú lávku, ktorá je osadená na mostných oporách a ostatná pešia doprava využíva externé chodníky a lávky.

Primátorka mesta Magdaléna Zmarzláková uviedla, že dokončenie mosta je zbožným želaním Trstenčanov. "Obchádzka v súčasnosti síce nie je veľmi dlhá, ale je - pre ľudí, ktorí chodia do centra aj päťkrát za deň, či už do nemocnice, na nákup alebo do kostola, je to vo veľkej miere obmedzujúce," konštatovala.

Šeliga chce, aby súdna rada preverila rozhodnutie Trubana pri Norbertovi B.
Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) podáva podnet predsedovi Súdnej rady SR Jánovi Mazákovi v súvislosti s rozhodnutím sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici Michala Trubana o nevzatí do väzby Norberta B.... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | TASR