Čína uvalila odvetné sankcie na amerických kongresmanov
13 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Čína oznámila v pondelok odvetné sankcie voči predstaviteľom USA, ktoré uvalila na troch republikánskych senátorov a diplomata v súvislosti s prehlbujúcim sa sporom okolo zaobchádzania Pekingu s ujgurskou menšinou. Informovala o tom agentúra AFP.


Sankcie sa týkajú senátorov Marca Rubia a Teda Cruza a člena Snemovne reprezentantov Chrisa Smitha, ktorí patria k najotvorenejším kritikom Číny v americkom Kongrese, ako aj vyslanca USA pre náboženskú slobodu vo svete Sama Brownbacka. Čína im okrem iného zakázala vstup na svoje územie, uviedla agentúra AP.

Nové opatrenia oznámila Čína niekoľko dní po tom, ako Spojené štáty uvalili zákaz vydávania víz a zmrazenie aktív na viacero čínskych predstaviteľov vrátane šéfa komunistickej strany v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Tento krok je "reakciou na nesprávne konanie USA", uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing na tlačovom brífingu.

Vrchný veliteľ hnutia Hamas prebehol k Izraelu. Ukradol „nebezpečné dokumenty“
Vrchný vojenský veliteľ hnutia Hamas prebehol do Izraela po tom, čo sa zistilo, že so židovským štátom spolupracuje ako špión, informoval saudskoarabský kanál al-Arabiya. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka


"Vyzývame USA, aby okamžite odvolali svoje nesprávne rozhodnutie a upustili od slov a činov, ktoré zasahujú do vnútorných záležitostí Číny a poškodzujú jej záujmy," dodala.

Sankcie budú uplatnené aj voči výboru amerického Kongresu pre Čínu, ktorý monitoruje situáciu v oblasti ľudských práv v tejto ázijskej krajine.

Americký prezident Donald Trump v júni podpísal zákon umožňujúci zavádzať sankcie voči Pekingu pre utláčanie a porušovanie práv Ujgurov v ich domovskom regióne Sin-ťiang.

Podľa odhadov OSN sa v internačných táboroch v Číne nachádza približne milión Ujgurov a príslušníkov ďalších turkotatárskych menšín. Osoby, ktoré tieto tábory zažili, vydávajú svedectvá o mučení, podvýžive a bití väzňov.

Japonsko oficiálne pripravuje úplne novú stíhačku
Nepomenované stíhacie lietadlo nahradí stíhačku F-2, ktorú v súčasnosti prevádzkuje, japonské letectvo. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka