Minimálna mzda by mala stúpnuť, rovná daň je nespravodlivá, tvrdí odborárka Uhlerová
11 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ SR) Monika Uhlerová trvá na zvyšovaní minimálnej mzdy aj v čase krízy. Hovorí ale, že komunikáciu s vládou považuje za neštandardnú a nevidí v nej reálne výstupy, ktoré by bolo možné uplatniť v praxi. Niektoré riešenia, s ktorými vláda prichádza, považuje za malicherné. 


Uhlerová v odpovediach na otázky Denníka N hovorí, že sociálny dialóg s vládou Igora Matoviča (OĽaNO) je vedený neštandardnou formou. Navzdory tomu, že vláda vťahuje odbory do diskusií, ide podľa nej  o iluzórnu participáciu a diskusný klub bez reálnych výsledkov. 

„Zo začiatku som to pripisovala fenoménu nováčikovstva a neskúsenosti s vládnutím aj sociálnym dialógom, ale môžu do toho vstupovať aj ďalšie faktory. Čas ukáže a pomaly sa to aj kryštalizuje, že do toho vstupujú aj iné, možno iracionálne faktory,“ vysvetľuje odborárka. 

Uhlerová je aj napriek kríze presvedčená, že minimálna mzda spolu s platmi vo všeobecnosti, by mali rásť. Počas hospodárskej krízy v rokoch 2008 a 2009 odbory pristúpili na kompromisné riešenie, v rámci ktorého netrvali na raste platov. To by sa podľa nej teraz nemalo diať. 

Šuliga sa nechal zapredať, tvrdí o „kumpánovi“ z videa Kiska
Andrej Kiska píše knihu a spomína na bývalých kamarátov. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Rast miezd totiž stimuluje spotrebu a bez zachovania nárastu spotreby by sa dynamika ekonomiky zastavila. „Nehovoriac o tom, že v rámci EÚ sme krajina s najrýchlejšie rastúcimi cenami potravín, už teraz je nárast na úrovni 5 %. Takže bez rastu miezd vrátane minimálnej mzdy krízu neprekonáme,“ prízvukuje Uhlerová. 

Rast minimálnej mzdy aj v krízovej dobe obhajuje tým, že analýzy doposiaľ nepotvrdili, že by mal takýto nárast negatívny vplyv na zamestnanosť. Je presvedčená, že krajiny, ktoré udržiavajú štandardy platov zvládnu krízu lepšie ako tie, ktoré budú mzdy zmrazovať alebo znižovať. 

Čo sa týka zákazu nedeľného predaja, Uhlerová je zástankyňou zatvorených maloobchodných prevádzok. Platí to najmä v sektoroch, kde práca v nedeľu nie je nutná. No diskusiu o výhrade vo svedomí zamestnancov nepovažuje za relevantnú.

Viceprezidentka KOZ SR o balíčku opatrení, s ktorým prišiel minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), pre Denník N hovorí, že nereaguje na súčasné sociálne a ekonomické potreby. Od Sulíka by očakávala iný plán určený na boj s koronakrízou, pričom niektoré opatrenia považuje za malichernosti. 

Prítomnosť ruských agentov na Slovensku potvrdili už aj politici
Nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) potvrdil, že jeho predchodcovia na rezorte ale aj predchádzajúce vlády vedeli, že na našom území realizujú cudzie mocnosti rôzne aktivity. Rusko svojich spolupracovníkov verbuje rôznymi spôsobmi a v súlade... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Matovičova vláda hovorí aj o iných opatreniach, najmä v rezorte financií, o ktorých zavádzaní aktuálne diskutuje. Týka sa to napríklad zakotvenia rovnej sadzby dane na úrovni 19 percent. Podľa Uhlerovej je ale rovná daň nespravodlivým nástrojom. 

Do zdaňovania treba zaviesť oveľa väčšiu mieru progresivity, keďže progresívna daň pomôže najmä nízkopríjmovým skupinám, kým rovná daň im najviac ubližuje. S tým určite nie som stotožnená. Progresívna daň napomáha aj vyrovnávaniu príjmových nerovností,“ zdôrazňuje odborárka.

Uhlerová naopak upriamuje pozornosť na dane, ktoré sú na Slovensku veľmi nízke. Ide o typ daní, ktorý by mal byť podľa nej cielený na oveľa vyššiu mieru zdanenia bohatstva a rovnako vysokopríjmových skupín. 

Stovky žien protestovali proti novému ministrovi vnútra Francúzska
Stovky žien protestovali v piatok v centre Paríža proti vymenovaniu Géralda Darmanina za ministra vnútra. Je totiž vyšetrovaný pre podozrenie zo znásilnenia, uviedla tlačová agentúra Reuters. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR