Druhá vlna ešte neprišla. Zatiaľ
11 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Stúpajúce čísla nových potvrdených prípadov Covid-19 tento týždeň vyvolali rozruch. Objavili sa úvahy o „druhej vlne“ a možnosti sprísnení opatrení.


Infektológ Pavol Jarčuška pre denník SME povedal, že druhá vlna zatiaľ neprišla, pretože ochorenie sa nešíri plošne. Na Slovensku máme len niekoľko ohnísk. Okrem Kysúc sú na Orave, v okolí Prievidze a Prešova. Podľa neho teraz určite nie je čas na paniku, ale súhlasí s opatreniami. Tie by mali byť predovšetkým lokálne, čiže tam, kde sa šíri infekcia. „Je dôvod na veľmi dôsledné monitorovanie pacientov a na vyhľadávanie kontaktov,“ uviedol Jarčuška.

Ako ďalej povedal, s nárastom počtu prípadov pri otvorení hraníc sa počítalo. Za najväčšie riziko považuje, ak niekto nedodrží päťdňovú karanténu a následne si nedá urobiť PCR test. To sa týka aj ľudí, ktorí síce idú do bezpečnej krajiny, ale vyberú si oblasť so zvýšeným výskytom ochorenia. Podľa neho by aj takíto cestovatelia mali dobrovoľne zostať doma a potom sa otestovať.

V stredu pribudlo 53 nových prípadov koronavírusu, uviedol premiér na sociálnej sieti
V stredu pribudlo 53 nových prípadov koronavírusu. Premiér Igor Matovič to uviedol na sociálnej sieti. "Príliš veľa na to, aby sme sa naďalej mohli spoliehať len na zodpovednosť ľudí. Bohužiaľ," konštatoval. Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | SITA


Pokiaľ ide o dovolenku, úrad verejného zdravotníctva slovami jeho hovorcu Mareka Eliáša ľuďom odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania. V prípade odchodu do zahraničia je najvhodnejšie ísť autom a nie do veľmi vzdialených krajín. Ako ďalší z oslovených odborníkov pre denník SME ešte upozornil, že aj v tzv. zelených krajinách sa treba vyhýbať rizikovým lokalitám. V Českej republike je to momentálne Karviná, v Chorvátsku Záhreb a v Poľsku Sliezsko.

Pre všetky oblasti platí odporúčanie zdržiavať sa mimo preplnených miest, ako sú napríklad trhoviská, pláže, bary či diskotéky. Rovnako ubytovanie je vhodnejšie zvoliť mimo hlavných trás. Základom pobytu na dovolenke by aktuálne mal byť čo najmenší kontakt s ľuďmi a miesto toho napríklad viac využívať krásy prírody, informoval ďalej Jarčuška.

Minister zdravotníctva zvažuje v boji proti koronavírusu lokálne opatrenia
Pôvod infekcie koronavírusu u nových nakazených je podľa Krajčího zo zahraničia. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Zo slovenských dovolenkových destinácií nové prípady zatiaľ nie sú hlásené. Podľa Jarčušku to však neznamená, že sú stopercentne bezpečné. V niektorých rezortoch je teraz vyššia hustota dovolenkárov ako je zvykom. Zdá sa, že väčšina ľudí sa rozhodla stráviť leto na Slovensku. „Najväčšie riziko nevidím na turistike v Tatrách, ale večer, keď ide človek do baru,“ upozornil.

Kedy bude infektológ vnímať situáciu ako vážnu? „Pre mňa je zdvihnutý prst, ak je kĺzavý medián 25 a súčasne by išlo o plošné šírenie koronavírusu. Ak ide len o ohniskové šírenie v dvoch-troch lokalitách, tak je to stále epidemiologicky lepšie kontrolovateľné“, uviedol v rozhovore pre denník SME.

V pondelok možno príde sprísnenie opatrení voči koronavírusu, rozhodne konzílium (aktualizácia)
V pondelok zasadne konzílium, ktoré rozhodne o prípadnom sprísnení opatrení voči koronavírusu. Na tlačovej besede k aktuálnej epidemiologickej situácii to povedal premiér Igor Matovič. Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Peter Haluza