Sudcom ÚS chce byť 9 uchádzačov, plénum má kandidátov voliť v septembri
10 | 07 | 2020 I TASR

O post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR sa uchádzajú deviati kandidáti. Sú nimi Stanislav Irsák, Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Robert Šorl, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Miroslav Babják a Andrea Olšovská. Pre TASR to uviedol predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO).


Uchádzači sa mohli nominovať do piatka. Parlament má voliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu na septembrovej schôdzi, z nich má prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovať jedného sudcu ÚS.

Irsáka do funkcie navrhol nezaradený poslanec NR SR Tomáš Taraba. Juszkó je nominantom Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV). Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy navrhla Krošláka a Matulníka. Šorla navrhla Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave, Jánošíkovú Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach i predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Kseňáka nominovala Slovenská advokátska komora, Babjáka predseda ÚS Ivan Fiačan a Olšovskú poslankyne Anna Zemanová (SaS) a Jana Žitňanská (Za ľudí).

Na Ústavnom súde sa uvoľnilo miesto sudcu po tom, ako sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie. Zanikla mu na konci mája. Pred voľbou v parlamente sa bude konať verejné vypočutie uchádzačov, ktoré by mohlo byť podľa Vetráka na začiatku septembra.

Výber prednostov sa môže hnutiu OĽaNO vypomstiť, nachádzajú sa v ňom aj kontroverzné mená
V snahe o odpolitizovanie nominácií prednostov okresných úradov (OÚ) navrhlo OĽaNO na tieto posty vlastných kandidátov. Okrem iných sa medzi kandidátmi nachádza aj nominant, ktorý bol predtým predstaviteľom Slovenskej ľudovej strany Andreja Hlinku... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok