Nemecká kontrarozviedka varuje spotrebiteľov pred zadávaním údajov Číne
10 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) varuje spotrebiteľov, že osobné údaje, ktoré poskytujú čínskym platobným spoločnostiam alebo iným technologickým firmám, by mohli skončiť v rukách čínskej vlády. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.


Vo svojej výročnej správe kontrarozviedka BfV uviedla, že čínska vláda má prístup k údajom uloženým v Číne spoločnosťami ako Tencent či Alibaba, ako aj cez aplikácie či webových poskytovateľov služieb.

Podľa riaditeľa BfV Thomasa Haldenwanga údaje uložené čínskymi spoločnosťami nie sú v bezpečí, pretože sú zo zákona povinné poskytovať ich svojej vláde. "Každý zákazník tu v Nemecku, ktorý používa podobný systém, by nemal byť prekvapený, ak sa jeho údaje zneužijú v Pekingu," povedal Haldenwang novinárom.

Rusko zablokovalo 107 webstránok za šírenie hoaxov o ústavných zmenách
Ruská Federálna služba pre dohľad nad komunikáciou, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) zablokovala 107 webových stránok, ktoré šírili nepravdivé správy týkajúce sa nedávneho referenda o ústavných zmenách. Vo štvrtok to uviedol... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Okrem toho Haldenwang vyjadril znepokojenie nad - podľa svojich slov - "hybridnou hrozbou" z Číny, ktorá zahŕňa skupovanie dôležitých nemeckých spoločností. "Pokiaľ ide o dôležitú infraštruktúru - ako sú napríklad dodávatelia energií alebo teraz najnovšie siete 5G -, tak musíme zvážiť, ako sa môžeme chrániť," uviedol nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

Seehofer tiež dodal, že Nemecko musí ešte dospieť k "politickému rozhodnutiu", či povolí čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei, aby dodávala infraštruktúru nemeckým mobilným operátorom.

Koronavírus nepochádza z Číny, tvrdí známy britský epidemiológ
Jeden z popredných svetových epidemiológov si myslí, že koronavírus nemusí pochádzať z Číny, pričom existujú vzorky Covid-19 zo Španielska, ktoré sa objavili už začiatkom roku 2019. Príbeh koronavírusu nás stále udivuje, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Marek Molnár