Minister Korčok nevylučuje diplomatické kroky voči Rusku
08 | 07 | 2020 I SITA

Minister chcel do Ruska vyslať aj fyzickú kontrolu, to však kvôli aktuálnej epidemiologickej situácii nie je možné.


Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) nevylučuje diplomatické kroky voči Rusku. Šéf rezortu diplomacie to povedal na krátkom brífingu pred zasadnutím vlády SR v reakcii na poskytnutie víz na slovenskom konzuláte v Petrohrade ruskému občanovi, ktorý v Nemecku zavraždil človeka.

Atentát mala naplánovať ruská tajná služba FSB. Minister chcel do Ruska vyslať aj fyzickú kontrolu, to však kvôli aktuálnej epidemiologickej situácii nie je možné.

„Keď budem mať na stole to, že sme nepochybili a boli sme predmetom podvodného konania z tej či onej strany, určite sa zariadime,“ reagoval na otázku, či Slovensko podnikne voči Rusku nejaké diplomatické kroky. Pri vyvodzovaní prípadných krokov voči Rusku chce ale Korčok ostať zatiaľ „veľmi opatrný“, keďže nepozná výsledky vyšetrovania.

I. Korčok nariadil vyšetriť postup konzulátu SR v Petrohrade pri udeľovaní víz
Atentát mala naplánovať ruská tajná služba FSB, udelenie víz slovenským konzulátom preverí kontrolná skupina. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | TASR


Minister chcel do Ruska vyslať aj fyzickú kontrolu, tá sa ale kvôli epidémii zatiaľ vykonáva elektronicky. „Pozeráme krok za krokom, ako bola podaná žiadosť, ako boli preverované veci a môžem povedať, že v dohľadnej dobe vyjdeme s informáciami, ktoré sa týkajú udelenia víz pre túto osobu, ale zároveň robíme aj hĺbkovú časovú kontrolu,“ vysvetlil minister.

Občan Ruskej federácie, ktorý mal podľa medializovaných informácií falošnú identitu dostal na slovenskom konzuláte v Petrohrade víza. Muž v žiadosti uviedol, že plánuje navštíviť ako turista Bratislavu, ubytovať sa v hoteli Falkensteiner a že z Petrohradu do Viedne odlieta už ďalší deň, preto potrebuje víza ihneď.

Uviedol tiež, že žije na Bogatirskom prospekte 32, blok 2 v Petrohrade a že je stavebný inžinier. Slovenský konzulát mu víza vydal do dvoch dní. Údaje v žiadosti však neboli pravdivé. Podieľať sa mal na príprave vraždy Gruzínca s čečenským pôvodom. Toho napokon v Nemecku vlani v auguste zavraždili. Atentát mala naplánovať ruská tajná služba FSB.

Sulíkov Lex korona posunuli poslanci do druhého čítania
Balíček opatrení na pomoc podnikateľskému prostrediu známy ako "lex korona" posunuli poslanci v stredu do druhého čítania. Návrh Ministerstva hospodárstva podporilo 78 poslancov, zdržalo sa 30 zákonodarcov, dvaja boli proti. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | SITA