Čína vydiera disidentov v USA, chce aby sa vrátili domov - tvrdí šéf FBI
08 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Christopher Wray odsudzuje kampaň proti Číňanom žijúcim mimo Číny a tvrdí, že pekingská špionáž je „najväčšou hrozbou pre ekonomickú vitalitu USA“.


Čínski agenti sledujú stovky čínskych občanov žijúcich v USA v snahe prinútiť ich vrátiť sa do krajiny. Má to byť súčasť globálnej kampane zameranej proti tejto menšine v USA, známej ako Operation Fox Hunt, uviedol riaditeľ agentúry FBI.

V prejave o bezpečnostnej hrozbe, ktorú predstavuje Čína povedal, že pekinská kontrarozviedka je „najväčšou dlhodobou hrozbou pre informácie a duševné vlastníctvo nášho národa a pre našu ekonomickú vitalitu“. Christopher Wray uviedol príklad jedného cieľa operácie Fox Hunt. Ten cieľ dostal možnosť vrátiť sa do Číny alebo sa zabiť, píše theguardian.com.

Fox Hunt spustil pred šiestimi rokmi prezident Si Ťin-pching. Táto kampaň má byť údajne zameraná na prenasledovanie skorumpovaných úradníkov a vedúcich pracovníkov podnikov, ktorí utiekli do zahraničia. Peking oslavuje svoje úspechy a zverejnil dáta o návrate stoviek ekonomických utečencov, pričom vydal zoznamy tých, ktorí sú stále na slobode. Obamova administratíva sa sťažovala na činnosť tajných agentov v roku 2015. Wray uviedol, že hlavným cieľom operácie je potlačiť nesúhlas medzi diaspórami.

Šéf FBI označil Čínu za najväčšiu hrozbu pre USA
Riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray v utorok povedal, že čínske aktivity predstavujú "najväčšiu dlhodobú hrozbu" pre budúcnosť Spojených štátov. Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke stanica... Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | TASR


Hudsonovmu inštitútu vo Washingtone povedal: „Čína popisuje Fox Hunt ako nejakú medzinárodnú protikorupčnú kampaň. To nieje tak. Namiesto toho je Fox Hunt rozsiahlou snahou Si Ťin-pchinga zamerať sa na čínskych štátnych príslušníkov, ktorých považuje za hrozbu a ktorí žijú po celom svete mimo Číny. Hovoríme o politických súperoch, disidentoch a kritikoch, ktorí sa snažia odhaliť rozsiahle porušovanie ľudských práv v Číne."

Riaditeľ FBI povedal: „Stovky obetí operácie Fox Hunt, na ktoré sa zameriavajú žijú tu v Spojených štátoch, a veľa z nich sú americkí občania alebo držitelia zelených kariet. Čínska vláda ich chce prinútiť, aby sa vrátili do Číny, a čínska taktika prostredníctvom ktorej to chcú dosiahnuť je šokujúca."

„Napríklad, keď nedokázali lokalizovať jeden cieľ operácie Fox Hunt, čínska vláda vyslala vyslanca, aby navštívil rodinu tohto cieľa tu v USA. Správa, ktorú mali odovzdať ďalej bola: cieľ mal dve možnosti, okamžite sa vrátil do Číny alebo spáchať samovraždu.“

V Severnom Macedónsku zadržali kamión plný migrantov, vo vozidle ich cestovalo 211
Kamión plný migrantov, vrátane viac ako šiestich desiatok detí, idúci od gréckych hraníc zastavili v pondelok pred polnocou na juhu Severného Macedónska tamojší policajti. Informovalo o tom severomacendonské ministerstvo vnútra. Vo vozidle bolo 211... Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Wray uviedol, že operácie Fox Hunt, ktoré riadi čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti, prebiehajú aj v iných krajinách a FBI spolupracuje so svojimi partnermi, aby zmarila čínske snahy o zastrašovanie. Povedal, že čínski štátni príslušníci v USA sú často nútení čeliť hrozbám proti svojim rodinám v Číne.

Na otázku o ďalších donucovacích taktikách odpovedal: „Využite svoju fantáziu. Nebudete ďaleko.“ Wray vyzval ľudí v USA, ktorí si myslia, že sú cieľom Fox Hunt, aby „sa skontaktovali s miestnou kanceláriou FBI“. Vykreslil Čínu ako agresívneho rivala s malým alebo žiadnym rešpektom pre medzinárodné alebo národné zákony. Uviedol, že takmer polovica z 5 000 aktívnych prípadov kontrarozviedky FBI sa týkala Číny.

Čína využíva páky, tlak alebo presviedčanie prostredníctvom sprostredkovateľov na federálnych, štátnych a miestnych úradníkov, ako aj na americké korporácie a médiá a to hlavne preto aby získala podporu pre čínske zahraničnopolitické pozície. Wray uviedol, že takéto úsilie sa zintenzívnilo počas vypuknutia koronavírusu, ktorého cieľom bolo vyvolať chválu za dokonalé zvládnutie pandémie Pekingom.

Spojené kráľovstvo pokračuje v predaji zbraní do Saudskej Arábie
Britská vláda sa dostala pod paľbu kritiky po tom, čo oznámila, že majú obnoviť predaj zbraní do Saudskej Arábie, a to aj napriek tomu, že uznala, že ich kráľovstvo môže používať na páchanie vojnových zločinov v Jemene, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Aj keď nepovedal, či Čína podporila Donalda Trumpa alebo jeho predpokladaného demokratického rivala Joea Bidena, tvrdil, že Čína tlačí svoje preferencie na výsledok prezidentských volieb do roku 2020. "Zhubná čínska kampaň zahraničného vplyvu sa zameriava na naše politiky, naše pozície, 24/7, 365 dní v roku," uviedol Wray. „Nejde teda o hrozbu špecifickú pre voľby; ide skutočne viac o celoročné ohrozenie ... Ale určite to má dôsledky na voľby a určite majú preferencie, ktoré s voľbami súvisia.“

Riaditeľ FBI uviedol, že Čína sa tiež podieľala na masovom hackerstve, krádeži identity a špionáži. Vo všetkých 56 kanceláriách úradu FBI sa vykonáva 1 000 vyšetrovaní „Čínskych skutočných krádeží alebo pokusov o krádež“. Obyvatelia Spojených štátov amerických sú obeťami Čínskych krádeží v takom rozsahu, že predstavujú jeden z najväčších prevodov bohatstva v ľudskej histórii," uviedol Wray.

V utorok v rozhovore americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo uviedol, že USA uvažujú o zákaze platformy sociálnych médií TikTok a o zákaze ďalších čínskych aplikácií. India minulý týždeň zakázala TikTok a viac ako 50 ďalších čínskych aplikácií v dôsledku potýčok na čínsko-indickej hranici, pri ktorých zahynulo 20 indických vojakov.

"Určite to riešime," povedal Pompeo. „Pokiaľ ide o čínske aplikácie na mobilných telefónoch ľudí, môžem vás ubezpečiť, že Spojené štáty americké urobia všetko čo bude treba... “

Peking obratom zriaďuje "svoju" bezpečnostnú kanceláriu v Hong Kongu
V Hong Kongu bol oficiálne otvorený nový Národný bezpečnostný úrad, ktorý umiestnil agentov pevninskej Číny do srdca tohto územia. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Mário Martinka