Študenti žiadajú nové mechanizmy na odhaľovanie akademických podvodov
06 | 07 | 2020 I SITA

Študenti opäť v súvislosti s kauzou diplomovej práce Borisa Kollára (Sme rodina) vyzývajú politikov na vyvodenie osobnej zodpovednosti a prípravu nových mechanizmov na odhaľovanie akademických podvodov.


Žiadajú, aby bolo vysokým školám umožnené odobrať akademický titul, ak sa spätne ukáže, že došlo k závažným pochybeniam. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení študentov k plagiátom, ktoré agentúre SITA zaslala podpredsedníčka pre vzťahy s verejnosťou Študentskej rady vysokých škôl Ema Petríková.

Študentské spolky a organizácie, študentské časti akademických senátov fakúlt a univerzít a zástupcovia študentov odmietajú praktiky smerujúce k degradácií vysokoškolského vzdelávania. Ako uvádzajú, vyhlásenia niektorých vrcholných politikov sú priamo v rozpore s akademickými hodnotami a morálnymi zásadami, ktoré by mali tvoriť základ vzdelávania na vysokých školách. „Je zarážajúce, že obhajoba zaznieva od tých, čo len prednedávnom kritizovali bývalú koalíciu za ich postoj v podobnej kauze,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Zástupcovia študentov odmietajú tvrdenia, ktoré na ich adresu povedal predseda parlamentu Kollár, že každý študent si svoje štúdium podľa možností zľahčuje a že menšie podvody sú ospravedlniteľné pracovnou vyťaženosťou študenta alebo inými faktormi. „Kvalitné vzdelanie má byť náročné a má preveriť skutočné schopnosti študenta,“ oponujú vysokoškoláci.

Muž po páde zo stromu v obci Baldovce utrpel vážne poranenie nohy, zasahovali letecký záchranári
Záchranársky vrtuľník z Popradu letel v pondelok na pomoc mužovi, ktorý po páde zo stromu utrpel vážne poranenie nohy v obci Baldovce, okres Levoča. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | TASR


Vyzývajú pri tom politikov, aby vyvodili osobnú zodpovednosť a pripravili mechanizmy na odhaľovanie akademických podvodov. Vysoké školy by podľa nich mali mať možnosť odobrať titul, ak sa spätne preukáže, že došlo k závažným pochybeniam.

„Udalosti posledných dní sú ‚kopancom do zadku' nielen pre vládu, ale pre celú akademickú obec, ktorá si už nemôže zatvárať oči pred podvodmi. Nastal čas nabrať odvahu a pomenovať nekvalitné inštitúcie a programy, ktorých jediným účelom je rozdávanie akademických titulov,“ píše sa v spoločnom vyhlásení študentov s tým, že nadobudnutie titulov musí byť podmienené poctivou prácou, nie známosťami, peniazmi a podvodmi. Od čelných predstaviteľov očakávajú, že svojim správaním a vyjadrovaním pôjdu príkladom.

Matovič chce "verejnú lustráciu" kandidátov na prednostov okresných úradov
Verejnosť sa môže k nominantom na okresné úrady vyjadriť do 10. júla. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Líder mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia Juraj Hipš 23. júna informoval, že Kollár mal svoj magisterský titul získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Kollár získal titul na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici.

Kollár v reakcii na to v piatok 26. júna vyhlásil, že kým bude v politike, nebude používať titul magister. Odmietol sa ospravedlňovať, pretože podľa svojich slov nemá za čo, keďže postupoval v súlade so zákonom. Neskôr sa na sociálnej sieti ospravedlnil každému, komu za posledné dni v tejto súvislosti vedome či nevedome ublížil, či sa ho dotkol alebo urazil.

Za odstúpenie Kollára z čela Národnej rady SR vznikla aj petícia, ktorú k dnešnému dňu podpísalo vyše 8 000 ľudí.