Americkí tajní obchodujú s drogami, tvrdí Putinov vyslanec v Afganistane
06 | 07 | 2020 I TASR

"Tí úžasní americkí spravodajskí dôstojníci, ktorí nás obviňujú z rôznych vecí, sú zapojení do obchodovania s drogami," povedal vyslanec ruského prezidenta Vladimira Putina pre Afganistan Zamir Kabulov.


Niektorí členovia americkej spravodajskej služby, ktorí obvinili Rusko zo sprisahania s bojovníkmi Talibanu, sú zapojení do obchodovania s drogami v Afganistane, tvrdí vyslanec ruského prezidenta Vladimira Putina pre Afganistan Zamir Kabulov.

"Tí úžasní americkí spravodajskí dôstojníci, ktorí nás obviňujú z rôznych vecí, sú zapojení do obchodovania s drogami. Ich lietadlá z Kandaháru a Bagrámu (letisko pri Kábule) lietajú kamkoľvek chcú - do Nemecka, do Rumunska - bez akýchkoľvek prehliadok," povedal Kabulov, ktorého citovala v pondelok agentúra TASS.

"Každý obyvateľ Kábulu vám to povie, každý je pripravený o tom hovoriť," dodal Kabulov. Ruský najvyšší súd vyhlásil 14. februára 2003 Taliban za teroristickú organizáciu, poznamenal TASS. Denník The New York Times zverejnil 26. júna reportáž o tom, že neidentifikovaná jednotka ruskej vojenskej spravodajskej služby údajne podnietila militantov hnutia Taliban k útoku na vojakov medzinárodnej koalície v Afganistane.

Irán tvrdí, že vybudoval podzemné „raketové mestá“ pozdĺž pobrežia Perzského zálivu
Teherán vybudoval niekoľko „raketových miest“ na pobreží aj na mori pozdĺž južného pobrežia Perzského zálivu, o ktorých informoval iránsky veliteľ námornej revolučnej gardy (IRGC) a nazval tieto zariadenia „nočnou morou“ pre nepriateľov krajiny,... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Kabulov vtedy v reakcii uviedol, že po prečítaní amerického článku "vyvstáva stále viac otázok, lebo sfalšovanie musí byť tiež starostlivo pripravené". Vyslovil ďalej podozrenie, že tieto dohady šíria sily, ktoré sa nechcú stiahnuť z Afganistanu a musia nejako ospravedlniť svoje zlyhania.

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov vyjadril poľutovanie nad tým, že kedysi rešpektované vplyvné médium "sa neštíti" takejto "absolútnej (novinárskej) kačice". Samotný Taliban v sobotu odmietol tvrdenia NYT. Taliban vo svojom vyhlásení zdôraznil, že počas 19 rokov trvajúcej svätej vojny - džihádu - nedostával rozkazy od nijakej tajnej služby alebo cudzieho štátu.

Polícia kvôli opitému Trnavčanovi evakuovali ubytovňu
Alkohol v krvi úradoval v prípade 43-ročného Trnavčana, ktorý ohlásil na ubytovni Nukleon v Trnave bombu. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | TASR


Hnutie súčasne poprelo nedávne obvinenia Spojených štátov, že dostávalo zbrane od Ruska. "Islamský emirát využíva zbrane, vybavenie a nástroje..., ktoré už boli v Afganistane alebo sú vojnovou korisťou, ktorej sa zmocnil v bojoch s nepriateľom," píše sa vo vyhlásení. Taliban uviedol, že väčšina obetí z radov amerických jednotiek prišla o život pri explózii podomácky vyrobených výbušnín.

Hnutie Taliban vo svojom vyhlásení zopakovalo, že je oddané plneniu dohody podpísanej s Washingtonom vo februári, ktorá pripravuje cestu pre stiahnutie všetkých zahraničných síl z Afganistanu do polovice budúceho roka. Americký prezident Donald Trump označil tvrdenia NYT za "hoax".

"Battle for Heaven" - O novej stratégii vesmírnej bezpečnosti USA (Vladimír Kudrjacev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Iveta Machová