Porošenko a Biden, alebo pätolízačstvo prefíkaného správcu (Anton Kanevský)
05 | 07 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultúry)


V ukrajinskej politickej špičke silných niet


Ukrajinský poslanec Andrej Derkač zverejnil druhú časť „Bidenových zvukových záznamov“ - nahrávok telefonických rozhovorov bývalého viceprezidenta USA s bývalým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

To, že na Ukrajine existuje bábkový režim, bolo zrejmé aj pred týmito publikáciami. Nové nahrávky sú zaujímavé tým, že ukazujú, ako hlboko v tele Ukrajiny sa udomácnila vonkajšia kontrola. Myslím si, že hlava sovietskej zväzovej republiky mala oveľa väčšiu slobodu konania, než prezident nezávislej Ukrajiny.

Biden povedal, že s Porošenkom hovorí častejšie, než so svojou vlastnou manželkou.

Napríklad, americký viceprezident tlmočí ukrajinskému prezidentovi obavy Jaceňuka z možných problémov po jeho rezignácii, ale Porošenko ho okamžite uisťuje: „Môžem poskytnúť akúkoľvek zo svojich osobných záruk ... že nič na neho nemáme a ochránime ho ... Bohužiaľ, Národný protikorupčný úrad (NABU)…“  Význam poslednej vety je v tom, že NABU bol vytvorený, ako orgán, ktorý je takmer priamo podriadený Američanom, a ukrajinský prezident dáva na vedomie, že nie všetko je v jeho moci, a Biden ho okamžite ubezpečuje: „Samozrejme... “

Druhá epizóda hovorí o hustote kontaktov medzi ukrajinskými politikmi a Bidenom, v ktorých Porošenko žiada ovplyvniť Jaceňuka, aby jeho frakcia v Rade hlasovala správnym spôsobom. A ešte dakuje Bidenovi za rozhovor s novým premiérom Grojsmanom (ten, zjavne, niečo nepochopil).

„Aby Európa prežila, musí prežiť jej hospodárstvo“. Rozhovor s Angelou Merkelovou
Prepis diskusie nemeckej kancelárky o Covid-19, Brexite a globálnych výzvach, pre The Guardian Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Porošenko podáva správy Bidenovi o všetkých ako-tak dôležitých otázkach, podáva správy o vykonaní pokynov a želaní Washingtonu. Niekedy má Porošenko osobné požiadavky, napríklad o „neutralizácii“ bývaleho poslanca Oniščenka, ktorý utiekol z Ukrajiny.

Porošenko je poslušný pätolízač. Toto je pätolízačstvo prefíkaného správcu, ktorý nezabúda aj na seba a snaží sa hrať hry so svojím pánom. Napríklad, Viktor Šokin, ktorého odstránenie požadoval Biden, nebol v žiadnom prípade nekompromisným protikorupčným bojovníkom.

Šokin je dlhoročná kreatúra Porošenka, bol dobre oboznámený s pravidlami hry a vyšetrovanie „prípadu Burisma“ zahájil na príkaz Porošenka, ktorý sa rozhodol získať do svojich rúk hybnú silu vo vzťahoch so svojím starším americkým partnerom. Šokina však rýchlo usadili na miesto.

Potom Porošenko opäť pretláčal svojho človeka, Jurija Lucenka, za generálneho prokurátora, aby sa však vyhol hnevu spoza oceánu, dáva záruky, že tento prokurátor sa bude správať správne a dokonca žiada o vyslanie amerického prokurátora ukrajinského pôvodu. Tak povediac, pozorovateľa z Ameriky.

Téma pozorovateľov je osobitne rozvinutá vo fragmentoch týkajúcich sa ukrajinského Naftogazu. Meno Amos Hochstein, člen dozornej rady spoločnosti Naftogaz, sa objavuje viackrát. Biden hovorí: „V tejto súvislosti dostávam informáciu od Amosa, ktorý sa zaoberá energetickými otázkami ... Nemám viac podrobností, okrem tých, o ktorých mi hovorí Amos Hochstein, čo robíte v oblasti energetiky.“ To znamená, že Hochstein priamo podáva správy viceprezidentovi USA o situácii v ukrajinskej štátnej spoločnosti.

Majdan v Bielorusku sa už rýchlo roztáča (Arina Cukanová)
Komentár Ariny Cukanovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Viceprezident Biden - prezidentovi Porošenkovi: „Môj tím úzko spolupracuje s vedením spoločnosti Naftogaz, ktorý sa považuje za tím špecializovaných reformátorov a talentovaných manažérov. Dúfame, že súčasné vedenie zostane na svojich pozíciách... Viem, že predseda vlády [Grojsman] z toho nie je veľmi nadšený. Myslím, berúc do úvahy názor môjho tímu... majte to na pamäti, dobre?’’

Porošenko v reakcii na to: „Sľubujem. Nemám informácie, ohľadne zámerov predsedu vlády... “

Biden: „Nehovorím, že má taký úmysel. Jednoducho o tom hovorím, pretože som to počul, keď som sa pripravoval na dnešný telefonický rozhovor. Preto som to len pripomenul.

Porošenko: „Zavolám si Koboleva, šéfa Naftogazu, a prediskutujem to s ním. Opýtam sa, samozrejme. Preverím…“. Vo všeobecnosti sa nemusíte báť, pán Biden.

Záujem o Naftogaz núti Bidena, aby Porošenkovi neustále pripomínal potrebu zvyšovania cien za komunálne služby. Porošenko uvádza, že ceny sa nezvýšili o 70, ako požadoval MMF, ale o 100%.

Po vypočutí nahrávky poslanec Derkač vyhlásil, že Biden kontroloval Naftogaz, aby zarobil peniaze na pseudo-reverze ruského plynu, keď tento plyn kupovali od Slovákov s prirážkou 50 dolárov za tisíc metrov kubických. Za rok táto schéma priniesla príjem okolo 500 miliónov dolárov.

Dôležité je, že táto konverzácia sa uskutočnila 19. decembra 2016, len mesiac pred uplynutím Bidenovho funkčného obdobia ako viceprezidenta USA, t. j. v čase, keď politici zvyčajne pracovnú aktivitu znižujú. Biden však nástojil, že schému je potrebné zachovať aj po jeho odchode z administratívy.

Stručná história Antify III
Ďalší diel o histórii skupiny Antifa, ktorú priniesla stánka gatestoneinstitute.org. Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Andrej Derkač, okrem odprezentovania nových rozhovorov medzi Porošenkom a Bidenom predstavil aj schému-tabuľku toho, ako na Ukrajine fungujú medzinárodné štruktúry riadené Demokratickou stranou USA a jej blízkymi biznismenmi a úradníkmi. Rozsiahla sieť väzieb s Američanmi zahŕňa ukrajinských politikov, aktivistov, úradníkov činných v trestnom konaní. Tabuľka podľa Derkača odráža rozsah korupcie, ktorú kryla za posledných 10 rokov Demokratická strana USA.

Je pravda, že hlavný dôraz Derkač nekládol na okrádaní obyvateľov Ukrajiny v záujme zaoceánskych politikov, ale na stovkách miliónov dolárov pocházajúcich odtiaľ, ktoré sa «zbytočne plytvajú alebo vynakladajú na kŕmenie bývalých diplomatov Ukrajiny a USA, profesionálnych aktivistov- požieračov grantov».

Andrej Derkač pracuje v záujmoch Trumpovho tímu, aktívne spolupracuje s Rudolphom Giulianim, ktorý sa zaoberá ukrajinským spisom. Preto sú akcenty Derkača upriamené týmto smerom, avšak samotné zverejnenie tejto schémy z tieňa je veľmi dôležité.

V súčasnosti schéma funguje nielen v záujmoch Demokratickej strany, ale aj širšie - v záujmoch amerického hlbokého štátu. Ukrajinské špičky nevidia žiadny iný spôsob existencie, než byt ponížene v úlohe satelitu Západu. V nahrávke telefonického rozhovoru medzi Zelenským a Trumpom, ktorá bola zverejnená pred niekoľkými mesiacmi, je tón ukrajinského prezidenta ešte viac pokorný, než ten, akým hovoril s Bidenom Porošenko.

A ak Trump porazí hlboký štát, americký stisk, ktorým je Ukrajina schytená, oslabený nebude. Rešpektujú iba silných a tých, ktorí si vážia samých seba. Takých v ukrajinskej politickej špičke niet.

Západné médiá „nesklamali“ ani pri hlasovaní o ruskej ústave (Gevorg Mirzajan)
Komentár Gevorga Mirzajana (Life.ru) Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR