Módnym trendom medzi matkami sa stala konzumácia placenty. Môže to byť nebezpečné!
05 | 07 | 2020 I Timotej Dudka

Konzumovať vlastnú placentu po pôrode je poslednou dobou v móde. Dokazujú to predovšetkým celebrity, ktoré sa svojim novým vitamínom chvália na sociálnych sieťach. Veria totiž, že má účinky prospešné pre telo. Placenta podľa nich odstráni popôrodné depresie a dodá materské mlieko.  Výživová poradkyňa ale odporúča dbať na to, akým spôsobom ju ženy skonzumujú, píše portál Extra.


Ľudská placenta vzniká v maternici ženy z jej buniek a z buniek embrya. Jej úlohou je priviesť do plodu kyslík a dôležité živiny. Vďaka placente nemôže matka imunologicky plod poškodiť. Práve kvôli nutričným hodnotám, ktoré obsahuje, sa počet žien konzumujúcich placentu rapídne zvýšil. Matky ich tak uchovávajú ihneď po narodení dieťaťa. Tento trend sa rozšíril aj medzi celebritami, ako je Kim Kardashian, Hilary Duff, Kourtney Kardashian a ďalšími.

Najčastejší spôsob, ako placentu konzumovať, je v kapsuliach. Z jednej placenty sa vyrobí dokonca sto až dvesto kapsúl. Zvykne byť však skonzumovaná aj varená, pražená alebo dokonca surová. Predovšetkým surový spôsob však nutričná poradkyňa Markéta Rozinková (30) neodporúča. „Je to najrýchlejšie sa kaziaca potravina, ako napríklad ryby. Tepelnú úpravu potrebuje,“ vysvetľuje Rozinková.

Sú E-cigarety naozaj zdravšie? Alebo ide o podvod? Výskumy vedcov si platia sami výrobcovia
Keď sa novinári na tlačovej konferencii spýtali britskej zdravotnej agentúry PHE, odkiaľ majú informácie o tom, že sú e-cigarety zdravšie, ukázali im klasický klamlivý graf: „riziko nebezpečia“ - 99,6% u cigariet, 0,4 % u e-cigariet. PHE však... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Timotej Dudka


Môže totiž preniesť nebezpečné baktérie na matku, ktorá ich cez materské mlieko odovzdá dieťaťu. Dodáva, že uvarením placenty sa ale vyparia vitamíny, ktoré sa viažu ku krvi. Niektoré ženy ju preto radšej usušia, aby nestratili živiny. Poradkyňa dopĺňa, že záleží na každej žene, či si želá toto riziko podstúpiť.

Použitie placenty je rozšírené predovšetkým u cicavcov. Vo svete však neexistuje žiadna kultúra, ktorá by konzumáciu považovala za svoju tradíciu. Niektorí ľudia dokonca využívajú práve zvieraciu placentu, pretože nemajú vlastnú. Podľa Rozinkovej by sa tomu ale ľudia mali vyhýbať. „Môže dôjsť napríklad k intoxikácii tela alebo k bakteriálnej infekcii,“ objasňuje.

Takzvaní placentofágovia sú presvedčení, že sa im konzumáciou zvýši zásoba mlieka, zníži sa riziko popôrodnej depresie a doplní životne dôležité živiny. Doteraz ale neexistujú žiadne vedecké štúdie, ktoré by potvrdzovali fakt, že by mala práve placenta tieto blahodárne účinky.

Rusky chcú byť opäť prirodzené
Zväčšovanie pŕs a úprava pier sú síce stále populárne, trendom je ale „rozumná miera“. Uviedol portál Sovetov.su. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Preklad: Redakcia HD