Viliama Mišenku viedenský sudca poslal do vyšetrovacej väzby
04 | 07 | 2020 I TASR

Vyšetrovacia väzba predchádza priamemu vydaniu Mišenku slovenským úradom.


Viliam Mišenka, ktorého zadržala rakúska polícia vo štvrtok (2.7.) v Badene pri Viedni, pôjde do vyšetrovacej väzby. Rozhodol o tom v sobotu službukonajúci sudca Krajinského súdu vo Viedni. TASR o tom informovala viceprezidentka tohto súdu Christina Salzborn.

Vyšetrovacia väzba predchádza priamemu vydaniu Mišenku slovenským úradom. "Bližšie informácie k dĺžke vydávajúceho konania a či bude konanie verejné, nie je zatiaľ známe," dodala Salzborn. Mišenka sa do soboty nachádzal v cele policajného zaistenia viedenského justičného paláca.

Zadržali ho vo štvrtok (2. 7.) na ulici v meste Baden pri Viedni približne o 15.15 h na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Nekládol pritom žiaden odpor. Povedal to v piatok (3.7) pre TASR hovorca Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Vincenz Kriegs. Pôvodné informácie boli, že sa už nachádza vo väzbe.

Projekt vládnych novín uviazol, nebude v nich ani Kollárova diplomovka
Vládne noviny majú vychádzať 12-krát do roka na 32 plnofarebných stranách. Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Podľa jeho slov mali rakúske orgány aj vďaka úzkej spolupráci so slovenskými orgánmi informácie, že Mišenka sa zdržiava buď v Badene alebo vo Viedni. Slovenskí policajti ozrejmili, že sa ukrýval u príbuznej. Mišenka bol na úteku od marca 2018, keď ho Najvyšší súd (NS) SR poslal do výkonu trestu na 23 rokov za úkladnú vraždu v štádiu pokusu formou účastníctva ako objednávateľa.

NS SR ho vtedy odsúdil v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont, ku ktorému došlo v lete 2009. Pri výbuchu zahynula jedna osoba a ďalšie utrpeli vážne a ľahšie zranenia. Rozsudok si Mišenka na NS SR neprišiel vypočuť. Polícia následne oznámila, že je opätovne na úteku a pátra po ňom. Špecializovaný trestný súd v Pezinku na neho vydal európsky zatýkací rozkaz 27. apríla 2018.

Polícia po Mišenkovi pátrala už po druhý raz. Na úteku bol aj v roku 2013, vypátrali ho vo Venezuele a eskortovali na Slovensko, kde strávil takmer dva roky vo väzbe.

Zrážku s osobným autom pri obci Visolaje neprežil motocyklista
Život 49-ročného motocyklistu si vyžiadala v sobotu popoludní dopravná nehoda na ceste prvej triedy medzi Visolajmi a Belušou v okrese Púchov. Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | TASR