Štúdia potvrdila, že nová verzia koronavírusu je nákazlivejšia
04 | 07 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Z Európy do Spojených štátov sa rozšírila nová forma koronavírusu. Vyplýva to z výsledkov globálnej štúdie.


Nová mutácia je nákazlivejšia, nevyvoláva však ťažšiu formu ochorenia ako predchádzajúce variácie vírusu, konštatuje medzinárodný tím vedcov podľa CNN.

Štúdia, ktorej výsledky publikovali v odbornom časopise Cell, vychádza zo staršej práce tímu, ktorú zverejnili v tomto roku. Vtedajšie informácie naznačovali, že kontrolu preberá istá mutácia vírusu. Teraz vedci porovnali ďalšie genetické sekvencie a zároveň vykonali experimenty s ľuďmi, zvieratami i bunkami v laboratóriu, ktoré im ukázali, že zmutovaná verzia sa vyskytuje častejšie a tiež, že je nákazlivejšia ako iné verzie vírusu.

Vedci nazývajú novú mutáciu G614 a konštatujú, že už takmer úplne nahradila prvú verziu, ktorá sa rozšírila do Európy a Spojených štátov, nazvanú D614.

Testy v piatok odhalili 29 nakazených koronavírusom
Testy v piatok odhalili 29 nakazených koronavírusom. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Na Slovensku tak potvrdili spolu už 1 749 infikovaných. Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | SITA


Nová verzia vírusu sa podľa vedcov zrejme rýchlejšie množí v horných dýchacích cestách, čo by mohlo vysvetľovať, prečo sa jednoduchšie šíri. Testy tisícky hospitalizovaných pacientov v Británii však ukázali, že ľudia infikovaní touto novou mutáciou neboli ťažšie chorí, ako tí s pôvodným kmeňom.

Testy v laboratóriu pritom podľa Davida Montefioreho z Dukeovej univerzity v Severnej Karolíne potvrdili, že G forma je tri až deväťkrát nákazlivejšia ako D forma vírusu.

V súčasnosti sa pritom vedci zaoberajú aj otázkou, či táto mutácia neovplyvní účinnosť vakcín, keďže ich začali vytvárať na základe starších kmeňov vírusu.

V španielskom Katalánsku po prudkom náraste prípadov uzavreli okres Segria
Úrady v španielskom regióne Katalánsko v súvislosti s nárastom počtu prípadov nákazy novým koronavírusom uzavreli v sobotu oblasť vrátane mesta Lleida, kde žije približne 200.000 obyvateľov. Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR