Ktoré vysoké školy sú u nás najlepšie?
03 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

V súvislosti s kauzou záverečných prác sa natíska aj otázka kvality vysokých škôl na Slovensku. Ktoré patria medzi najlepšie podľa medzinárodného hodnotenia? Informáciu priniesol portál startitup.sk.


Možnosť lacného získania titulu je v prípade kvalitnej univerzity prakticky vylúčená. Medzinárodná ratingová platforma U-Multirank vo svojom poslednom hodnotení 2020, doteraz 7. edícii v poradí, posudzovala 1759 vysokoškolských inštitúcií z 92 krajín sveta.

Čo sa týka Slovenska a Českej republiky, výsledky sú priaznivejšie pre našich susedov. V medzinárodnom porovnaní 27 univerzít oboch krajín im totiž patria prvé priečky. Lídrom je Vysoká škola chemicko-technologická v Prahe, ktorá v celosvetovom rebríčku obsadila 228. miesto. Druhá skončila Univerzita Tomáše Bati v Zlíne, celosvetovo na 374. mieste a tretia je Západočeská  univerzita v Plzni, inak celkovo na 392. pozícii.

Nie je reálne, aby sme spätne odoberali tituly, tvrdí Gröhling
Nie je reálne, aby sme spätne odoberali tituly. Vyhlásil to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) počas brífingu pri príležitosti odovzdávania koncoročných vysvedčení v Nových Zámkoch. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | TASR


Zo slovenských vysokých škôl získala najlepšie hodnotenie Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, celosvetovo jej patrí 625. miesto a pri zúžení hodnotenia len na Česko a Slovensko 7. miesto. Za ňou nasleduje ako 9. v poradí Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá má celkovo 832. priečku.

Ekonomická univerzita v Bratislave dosiahla 11. miesto a Slovenská technická univerzita v Bratislave je hneď za ňou. Celosvetovo ich však od seba delí 5 miest, sú na 950. a 955. pozícii. Univerzita Komenského v Bratislave dostala 17. priečku, celosvetovo je pritom na 1097. mieste. O jedno miesto pred ňou je ešte Trnavská univerzita, ktorá je celkovo 1067. pozícii.

Tesne za sebou, na 21. až 23. mieste sú posledné tri slovenské vysoké školy – Technická univerzita v Košiciach, celosvetovo má priečku 1323, Katolícka univerzita v Ružomberku, celkovo na mieste 1511. a nakoniec Prešovská univerzita, celosvetovo s 1517. pozíciou.

PRIESKUM: Väčšina podnikateľov považuje vzdelávací systém na Slovensku za zlý
Väčšina podnikateľov oslovených Podnikateľskou alianciou Slovenska (PAS) považuje za zlý vzdelávací systém ako celok. Výraznej väčšine chýbajú informácie o kvalite škôl, na základe ktorých by si mohli ľahšie vyberať... Čítať ďalej
07 | 02 | 2019 | Peter Serina


Z vysokých škôl na Slovensku je v systéme medzinárodného ratingu registrovaných 9 univerzít. Hodnotenie U-Multirank 2020 pritom analyzovalo 5 oblastí: štúdium, výskum, prenos vedomostí, medzinárodnú orientáciu a regionálnu angažovanosť.

Zaujímavosťou posledného vydania U-Multirank 2020 bola tiež pripravenosť vysokých škôl na pandémiu koronavírusu. Portál startitup.sk uviedol, že hoci 60 percent celkovo zapojených univerzít už pred prepuknutím vírusu disponovalo stratégiou online vzdelávania, v praxi preukázala zabezpečenie predmetov plne online len tretina z nich.

Nízka bola tiež miera dostupnosti interaktívnych učebných nástrojov a digitálnych skúšok. Online podpora sa tak ukázala byť pre mnohé univerzity v skutočnosti náročná.

Chceme sa vysporiadať s kvalitou vysokých škôl, tvrdí Gröhling
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) tvrdí, že je potrebné sa vysporiadať s kvalitou vysokých škôl. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | TASR